Navigation

Commodities: Israël & Iran - visie TankerTrackers op olie

Als Israël besluit Iraanse olie-infrastructuur aan te vallen, zou de meest logische doelwit de 111 jaar oude Abadan Raffinaderij zijn, volgens TankerTrackers. Deze raffinaderij, gelegen aan de Shatt Al-Arab Rivier op de grens tussen het zuiden van Irak en Iran, is verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de dagelijkse brandstofvoorziening van Iran.

Het aanvallen van Iran's grootste terminal voor de export van ruwe olie, Kharg Island, zou echter geen verstandige keuze zijn, omdat dit de wereldolieprijzen boven de 100 dollar per vat zou kunnen brengen.

Daarentegen zou het uitschakelen van de grotendeels ongebruikte oliehavens in het zuiden van Iran, in en rond de provincie Hormozgan, Iran’s plannen vertragen om een alternatieve exportroute te creëren voor het geval het land besluit de Straat van Hormuz af te sluiten.

Het sluiten van deze zeestraat zou echter Iran's grootste klant, China, verstoren. Als China geen olie meer kan importeren uit landen als Saudi-Arabië, Irak, Koeweit, Qatar en Bahrein, zou dit grote problemen voor Iran opleveren. Op dit moment exporteert Iran evenveel olie naar China als Saudi-Arabië.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.