Navigation

Commodities: olieprijzen bereiken hoogste niveau in zeven weken

De olieprijzen bereikten woensdag tijdens de handelssessie hun hoogste niveau in zeven weken, om uiteindelijk iets lager te sluiten. Dit werd voornamelijk gedreven door optimisme over de vraag gedurende de zomer en zorgen over escalerende conflicten die de koersen ondersteunden.

Nog steeds op up

De olieprijzen bevinden zich nog steeds in een stijgende lijn en wij zitten nog steeds op up. Geopolitieke gebeurtenissen zoals de spanningen in het Midden-Oosten en conflicten in Oekraïne hebben de prijzen ondersteund.

De olieprijzen hebben zich dus de afgelopen twee weken sterk hersteld. Een belangrijke factor hierbij was een Oekraïense drone-aanval die leidde tot een brand op een olieterminal in een grote Russische haven. Dit incident heeft de markt gevoelig gemaakt voor geopolitieke risico's, wat bijdraagt aan de stijging van de prijzen.

Daarnaast nemen de spanningen in het Midden-Oosten weer toe. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken waarschuwde voor een mogelijke "totale oorlog" met de Libanese Hezbollah. Dit gebeurt terwijl de VS proberen een breder conflict tussen Israël en de door Iran gesteunde groep te vermijden. Een escalerende oorlog in deze regio riskeert verstoring van de aanvoer in een van de belangrijkste olieproducerende gebieden ter wereld.

Het marktaandeel en de marktbalans van OPEC+ blijven prioriteit houden, eventueel ten koste van de prijs. Het in balans brengen van vraag en aanbod op de oliemarkt, het officiële doel van OPEC+, wordt wel steeds lastiger.

Toekomstige vooruitzichten

Met de huidige geopolitieke spanningen en marktontwikkelingen blijft de oliemarkt een terrein vol onzekerheden. De vraag naar olie in de zomer, gecombineerd met mogelijke verstoringen in de aanvoer door conflicten, zal waarschijnlijk blijven zorgen voor opwaartse schommelingen in de prijzen. Het vermogen van OPEC+ om de markt te stabiliseren zal cruciaal zijn in de komende maanden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.