Navigation

Ontex: met cijfers - schuldgraad daalt - opwaartse outlook- high riks buy

De resultaten van Ontex $ONTEX over het derde kwartaal tonen een toename van 10% in de omzet voor de belangrijkste markten. Er is een afname in de schuldverhouding van 4,5 keer naar 3,6 keer gedurende dit kwartaal wat gunstig is. Ook heeft het bedrijf zijn outlook opwaarts aangepast.

Ontex is een aandeel met een hoog speculatief gehalte en we zijn eerder dit jaar naar een up gegaan. We houden vast aan deze positie door de kans van een turn-around.

Uit de cijfers blijkt dat de prijzen vergelijkbaar zijn met die van de eerste helft van het jaar en er is groei in de hoeveelheid producten die jaar na jaar worden verkocht. De aangepaste EBITDA-marge voor de kernmarkten staat nu op 9,5%, wat een stijging van 4,0 procentpunten betekent door operationele efficiëntie en stabiele prijzen.

De omzet van de kernmarkten bedroeg €457 miljoen, wat een toename van 10% betekent in vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar. Prijzen stegen met 8% ten opzichte van vorig jaar en bleven consistent met de eerste helft van het jaar.

De hoeveelheid verkochte producten groeide met 3% op jaarbasis, voornamelijk door de verkoop van zorgproducten van volwassenen in Europa en babyluiers in Noord-Amerika. Na aftrek van een negatief valuta-effect van 5%, steeg de totale omzet met 6% ten opzichte van vorig jaar.

De aangepaste EBITDA voor de kernmarkten steeg naar €44 miljoen, een toename van €20 miljoen vergeleken met het voorgaande jaar, en iets hoger dan het vorige kwartaal.

Deze groei werd bereikt door continu te focussen op het behalen van 5% operationele efficiënties. De stabiele prijzen leverden €33 miljoen meer op, waarmee een extra jaarlijkse kostenstijging van €13 miljoen werd gecompenseerd en het negatieve effect van valutaschommelingen van €21 miljoen werd opgevangen.

Daardoor steeg de aangepaste EBITDA-marge naar 9,5%, een toename van 4,0 procentpunten in vergelijking met vorig jaar. De operationele winst steeg naar €29 miljoen, in vergelijking met €3 miljoen in 2022, wat de toename van de aangepaste EBITDA weerspiegelt.

De totale groepsomzet bereikte €568 miljoen, een toename van 10% in vergelijking met het voorgaande jaar. De aangepaste EBITDA bedroeg €58 miljoen, met een sterke bijdrage van de stopgezette activiteiten (Emerging Markets divisie), voornamelijk uit Brazilië. De aangepaste EBITDA-marge steeg naar 10,3%, een toename van 4,8 procentpunten in vergelijking met Q3 vorig jaar.

De nettoschuld voor de totale groep daalde licht naar €652 miljoen eind september, van €658 miljoen aan het begin van het kwartaal. Deze daling, samen met de verbeterde aangepaste EBITDA, leidde tot een aanzienlijke verlaging van de schuldverhouding van 4,5 keer naar 3,6 keer.

Ontex heeft zijn verwachtingen voor 2023 bevestigt en verfijnt. De omzet van de kernmarkten zal naar verwachting met een hoog enkelcijferig percentage groeien, met behoud van de verbeteringen die in 2022 zijn gerealiseerd en een verdere balans in de productportefeuille.

De voorspelling is dat de aangepaste EBITDA-marge voor de kernmarkten aan de bovenkant van het eerder genoemde bereik van 8% tot 10% zal liggen. Voor het vierde kwartaal wordt een marge van ongeveer 10% verwacht, gebaseerd op voortdurende sterke uitvoering van het kostenbesparingsplan.

Verwacht wordt dat de stopgezette activiteiten (Emerging Markets) een positieve bijdrage zullen leveren aan de aangepaste EBITDA en vrije kasstroom.

Bovendien wordt voorspeld dat de schuldverhouding verder zal verminderen van de gerealiseerde 3,6 keer eind september, terwijl het bedrijf bijna 5% van de omzet zal investeren in kapitaaluitgaven voor het herstel van het bedrijf.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.