Navigation

Palo Alto Networks: lager na cijfers - analyse cijfers en blik op aandeel

Palo Alto Networks: lager na cijfers - analyse cijfers en blik op aandeel

Palo Alto Networks $PANW heeft zijn financiële resultaten voor het derde kwartaal van het fiscale jaar 2024 bekendgemaakt. Het bedrijf rapporteerde een omzetgroei van 15% ten opzichte van het voorgaande jaar, waarmee de omzet uitkwam op $2,0 miljard.

De nettowinst steeg tot $278,8 miljoen, wat neerkomt op $0,79 per aandeel volgens de Generally Accepted Accounting Principles (GAAP). De aangepaste winst per aandeel (niet-GAAP) bedroeg $1,32. Voor het komende fiscale jaar verwacht het bedrijf een omzet van $7,99 miljard tot $8,01 miljard wat hoger is dan de marktverwachtingen (maar lager dan het fluistercircuit) een aangepaste vrije kasstroom marge van 38,5% tot 39,0%.

Onze visie op het aandeel

Wij blijven neutraal over het aandeel van Palo Alto Networks ondanks de sterke groei in de omzet en winst in het laatste kwartaal. Het aandeel lijkt momenteel duur te zijn, gezien de huidige waarderingsparameters zoals de omzet, winst per aandeel en de gangbare waarderingsmaatstaven in de sector.

Het aandeel staat op $297 per aandeel met een marktkapitalisatie van ruim $104 miljard. Hoewel het bedrijf zich in een sterke sector bevindt en significante investeringen doet in innovatie en marktuitbreiding, blijven de vooruitzichten gematigd vanwege enkele belangrijke factoren en willen alleen kopen bij een duidelijke correctie tot onder in het gemiddelde stijgings-kanaal.

Ook willen we benadrukken dat we het aandeel met hoge interesse volgen. Gezien de sector. We kijken zeker naar een geschikt instapmoment, maar niet bij de huidige waardering.

Verwachtingen: Voor het vierde kwartaal van 2024 verwacht Palo Alto Networks een omzet tussen $2,15 miljard en $2,17 miljard, wat lager tot gelijk is aan de marktverwachting van $2,15 miljard. Dit ietwat negatieve vooruitzicht wordt door de markt als teleurstellend gezien en kan druk uitoefenen op de aandelenkoers.

Voor het gehele fiscale jaar 2024 verwacht Palo Alto Networks een totale omzet tussen $7,99 miljard en $8,01 miljard, wat neerkomt op een jaar-op-jaar groei van 16%. De verwachte winst per aandeel (niet-GAAP) ligt tussen $5,56 en $5,58. De vrije kasstroom marge wordt geschat tussen 38,5% en 39,0%. Dit is sterk, maar zoals aangegeven iets lager dan wat er in het fluistercircuit rondging, waardoor beleggers het niet warm of koud maakt.

Marktrisico's: De cybersecuritymarkt wordt steeds concurrerender, met grote spelers zoals Cisco, Fortinet en andere die aanzienlijke marktaandelen bezitten. Deze verhoogde concurrentie kan druk uitoefenen op de winstmarges en groei van Palo Alto Networks.

Operationele kosten: De totale operationele kosten stegen tot $1,294.5 miljoen, een stijging van 11% ten opzichte van vorig jaar. Dit omvat hogere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling ($457.2 miljoen), verkoop en marketing ($718.7 miljoen) en algemene en administratieve kosten ($118.6 miljoen). Hoewel investeringen in deze gebieden cruciaal zijn voor groei, kunnen ze op korte termijn de winstgevendheid drukken.

Geopolitieke risico's: Wereldwijde economische onzekerheden, handelsconflicten en wisselkoersschommelingen kunnen een negatieve invloed hebben op de bedrijfsactiviteiten en de vraag naar cybersecurity-oplossingen.

Ondanks deze zorgen blijft Palo Alto Networks een sterk bedrijf binnen de sector door hun voortdurende innovatie en sterke productportfolio. De aanzienlijke groei in de vrije kasstroom, die $18,3 miljard bedroeg, toont aan dat het bedrijf efficiënt opereert en over voldoende middelen beschikt om te blijven investeren in toekomstige groei. Dat is iets wat we ons realiseren, maar we willen nog steeds een meer realistische koers zien. Immers, bij het huidige niveau kunnen zelfs kleine tegenvallers tot een grote dip leiden.

Sterke punten

  • Omzetgroei: Palo Alto Networks zag een stijging van 15% in de totale omzet, wat wijst op een sterke vraag naar hun producten en diensten.
  • Nettowinst: De GAAP-nettowinst steeg aanzienlijk naar $278,8 miljoen, wat een groei van meer dan 158% betekent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.
  • Vrije kasstroom: Het bedrijf genereerde een aanzienlijke vrije kasstroom van $18,3 miljard, wat wijst op sterke operationele efficiëntie.
  • Innovatie: Het bedrijf investeert zwaar in AI-infused security outcomes en platformization, wat hen een voorsprong geeft op concurrenten.
  • Segmentprestaties: Zowel de product- als de subscription en support-omzet zagen respectievelijk een groei tot $391 miljoen en $1,593.8 miljoen.

Zwakke punten

  • Verwachtingen: Voor het vierde kwartaal van 2024 verwacht Palo Alto Networks een omzet tussen $2,15 miljard en $2,17 miljard, wat lager is dan de marktverwachting van $2,25 miljard. Dit negatieve vooruitzicht wordt door de markt als teleurstellend gezien.
  • Hoge operationele kosten: De totale operationele kosten stegen tot $1,294.5 miljoen, wat een stijging van 11% is ten opzichte van het vorige jaar.
  • Concurrentie: De cybersecuritymarkt wordt steeds concurrerender, met grote spelers zoals Cisco en Fortinet die aanzienlijke marktaandelen bezitten.
  • Geopolitieke risico's: De voortdurende wereldwijde economische onzekerheid kan de vraag naar cybersecurity-oplossingen beïnvloeden.

Uitgebreide samenvatting van de resultaten

In het derde kwartaal van het fiscale jaar 2024 rapporteerde Palo Alto Networks een omzet van $2,0 miljard, een stijging van 15% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit weerspiegelt een toegenomen vraag naar hun producten en diensten, met name in de segmenten productomzet en abonnementen en support. De GAAP-nettowinst bedroeg $278,8 miljoen, wat neerkomt op $0,79 per aandeel, vergeleken met $107,8 miljoen of $0,31 per aandeel vorig jaar. Deze indrukwekkende stijging van de nettowinst kan deels worden toegeschreven aan de efficiënte kostenbeheersing en hogere verkoopvolumes.

De niet-GAAP-nettowinst kwam uit op $454,9 miljoen of $1,32 per aandeel, wat eveneens een significante verbetering is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen de niet-GAAP-nettowinst $359,4 miljoen of $1,10 per aandeel bedroeg. De brutowinst steeg tot $1,471.2 miljoen met een bruto marge van 74,1%. Dit duidt op een efficiënte productie en levering van diensten, wat resulteert in hogere marges.

De operationele winst (GAAP) was $176,7 miljoen met een operationele marge van 8,9%, een verbetering ten opzichte van het vorige jaar. Dit resultaat toont aan dat Palo Alto Networks in staat is om zijn operationele efficiëntie te verbeteren ondanks stijgende kosten. De niet-GAAP operationele marge bedroeg 25,6%, een stijging van 200 basispunten ten opzichte van het vorige jaar. Deze stijging weerspiegelt de voortdurende inspanningen van het management om de winstgevendheid te verbeteren door middel van strikte kostenbeheersing en strategische investeringen.

Outlook en verwachtingen

Voor het vierde kwartaal van 2024 verwacht Palo Alto Networks een omzet tussen $2,15 miljard en $2,17 miljard, een groei van 10% tot 11%. De verwachte winst per aandeel (niet-GAAP) ligt tussen $1,40 en $1,42. Voor het gehele fiscale jaar 2024 heeft het bedrijf de verwachtingen bijgesteld en verwacht een totale omzet tussen $7,99 miljard en $8,01 miljard, wat neerkomt op een jaar-op-jaar groei van 16%. De vrije kasstroom marge wordt geschat tussen 38,5% en 39,0%.

Toekomstige verwachtingen in begeleiding van management

Nikesh Arora, de CEO van Palo Alto Networks, benadrukte de positieve respons op de platformization-strategie van het bedrijf, wat hen helpt om de toenemende complexiteit en het volume van bedreigingen aan te pakken.

CFO Dipak Golechha benadrukte dat het bedrijf blijft investeren in marktuitbreiding en innovatie, terwijl het tegelijkertijd een gedisciplineerde uitvoering behoudt om consistente, winstgevende groei te realiseren.

Conclusie

Hoewel Palo Alto Networks sterke financiële prestaties heeft laten zien, zijn er ook enkele risico's en uitdagingen die niet genegeerd kunnen worden. De concurrentie in de cybersecuritymarkt neemt toe en de economische onzekerheden kunnen een negatieve invloed hebben op de vraag naar hun producten.

Daarnaast lijkt het aandeel momenteel duur te zijn, gezien de waarderingsparameters zoals de omzet, winst per aandeel en de gangbare waarderingsmaatstaven in de sector.

Het aandeel staat momenteel op $297en wij neutraal over het aandeel en zijn voorzichtig, ondanks de sterke sector waarin het bedrijf opereert.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.