Navigation

Paypal: is het al tijd om te kopen - of juist niet

Paypal: is het al tijd om te kopen - of juist niet
pro

PayPal $PYPL blijft een opmerkelijke case study in de opkomst en val binnen de fintech-sector. Ondanks eerdere hoge verwachtingen en successen staat het bedrijf nu voor aanzienlijke uitdagingen.

Hier is waarom wij al lange tijd negatief zijn over PayPal en waarom we nog steeds niet van plan zijn om het aandeel te kopen. Er kan op een dag een turn-around komen, maar die zien we nu nog niet.

PayPal heeft in april 2024 zijn resultaten voor het eerste kwartaal gepresenteerd. Hoewel er een lichte verbetering was in de winstgevendheid, blijft de algehele financiële situatie zorgwekkend. Het bedrijf zag een stijging van 300 basispunten in de brutomarge, maar dit was niet genoeg om het negatieve sentiment rond het aandeel volledig te keren​. Dit kwam ook door een meer creatieve boekhouding

Gebrek aan katalysatoren

Een van de grootste problemen van PayPal is het gebrek aan duidelijke katalysatoren die de neerwaartse trend zouden kunnen omkeren. Hoewel het bedrijf in mei en juni enkele nieuwe initiatieven aankondigde, zoals de introductie van de PayPal USD-stablecoin op de Solana-blockchain en investeringen in startups zoals Qoala, hebben deze stappen nog geen merkbare impact gehad op de aandelenkoers​.

De introductie van de stablecoin was ook een onzinnig idee om mee te liften op de stemming in crypto zonder dat dit ook maar één voordeel bood voor de gebruiker. Wel biedt het voordeel voor Paypal omdat het een hoge rente ontvangt. Het gebruik van deze stablecoin valt echter zwaar tegen en dus ook de inkomsten

Marktperceptie en concurrentiedruk

PayPal heeft te maken met intense concurrentie van zowel traditionele banken als nieuwe fintech-bedrijven. Techgiganten zoals Apple en Google breiden hun betalingsdiensten snel uit, wat de druk op PayPal vergroot. Bovendien blijft de eerdere scheiding van eBay een pijnpunt, aangezien dit een belangrijke bron van inkomsten was​.

Het oordeel over het aandeel

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.