Navigation

PayPal: geen vraag naar stablecoin - gedoemd te mislukken - visie

PayPal: geen vraag naar stablecoin - gedoemd te mislukken - visie

De nieuwe stablecoin PYUSD van PayPal $PYPL wordt nog niet veel gebruikt volgens data-analist Nansen. Dit schrijft The Block. Er lijken al goede alternatieven te zijn, waardoor er weinig vraag is naar PYUSD. De gegevens van Nansen passen bij onze visie. De stablecoin van Paypal is gedoemd te mislukken en PayPal zelf ook.

Bearish op het aandeel PaypPal

Wij hebben toen PayPal deze stablecoin introduceerde geschreven dat we geen toegevoegde waarde hierin zagen. Ook vindt de introductie plaats op een moment dat er veel onzekerheden zijn rondom regelgeving.

Het verdienmodel van PayPal werkt niet meer en zonder na te denken over de gevolgen over een langere termijn doen ze maar wat. We zijn dan ook negatief gestemd over het aandeel. En elke rally zien we als een verkoopkans.

Rookgordijn om rente te verdienen

Het lijkt dan ook vooral een rookgordijn te zijn van PayPal en een manier om via het gestorte geld renteinkomsten te genereren. Het gestorte geld zal tegen een tarief van ongeveer 4 tot 5 procent (het huidige tarief) bij de overheid worden ondergebracht (op zich hun goed recht). PayPal zal ook transactiekosten in rekening brengen en verdienen.

Met andere woorden: niets nieuws onder de zon en naast andere zwakheden en addertjes onder het gras een reden om ver weg te blijven van deze gecentraliseerde stablecoin en het aandeel PayPal.

Paard van Troje: wissen van je geld

De aangekondigde stablecoin van PayPal $PYPL is het Paard van Troje, zoals we reeds eerder aangaven. In grote lijnen komt het hierop neer dat ze totale controle in seconden over jouw tegoeden hebben. Dit is aangetoond in het onderzoek van Pashov.

De PayPal USD-stablecoin heeft een 'assetProtection'-functie die je saldo kan wissen via een tweestapsproces: eerst de freeze-actie, gevolgd door wipeFrozenAddress. In de wereld van slimme contractbeveiliging wordt dit beschouwd als een centralisatie-aanvalsvector.

Bovendien heeft de token 6 decimalen en is gebouwd met Solidity-compiler versie 0.4.24. Daarnaast voldoet de token niet aan de EIP712-standaard, een protocol voor het verwerken van gestructureerde gegevens in Ethereum-transacties.

Deze afwijking kan leiden tot inconsistenties of problemen bij interactie met andere protocollen of diensten die verwachten dat deze standaard wordt gevolgd.

David Schwartz: tegengeluid wissen theorie: subjectief

David Schwartz, de Chief Technology Officer (CTO) van Ripple, heeft ook gereageerd en is het niet eens met de kritiek. Zijn mening is echter subjectief gezien zijn positie bij Ripple. Wel vinden we het goed hij tegengas geeft om verschillende meningen te laten horen.

De rol van Paxos in deze stablecoin

Github-informatie voor PayPal's stablecoin PYUSD laat zien dat in het geval van een ernstige bedreiging van de veiligheid Paxos in staat is om de autorisatie- en overdrachtsfuncties van PYUSD op te schorten.

Paxos kan ook de tegoeden van als crimineel aangeduide partijen bevriezen of in beslag nemen wanneer de wet dit vereist. Adressen met AssetProtectionRole machtigingen kunnen het bevriezen of ontvriezen initiëren of zelfs het saldo van een rekening wissen.

Paypal is al langer controversieel

PayPal staat al eerder in een controversieel daglicht. Vorig jaar voegden ze zelfs een boete van $2500 toe aan hun servicevoorwaarden als je niet aan hun (politieke) standpunten voldeed. Dit later werd verwijderd.

Geen enkele vorm van decentralisatie

Hoewel we begrijpen dat PayPal waarschijnlijk ook code heeft die gericht is op het aanpassen aan Amerikaanse regelgeving, is er nu geen enkele vorm van decentralisatie. Ze gaan naar onze mening verder dan wat je rechten als burger volgens de wet zijn.

Laat het duidelijk zijn: wij staan achter regelgeving. Regels zijn noodzakelijk voor een goed functionerende samenleving, maar PayPal gaat te ver door hier misbruik van te maken. We zijn ook  niet tegen stablecoins en crypto's, zolang ze een functie hebben.

Wat moet PayPal nu al met een stablecoin

Het is verrassend dat PayPal nu een stablecoin introduceert. We weten niet hoe de toekomstige regelgeving eruit zal zien en dat geldt ook voor PayPal.

Dit maakte hun stap des te opmerkelijker. Het lijkt erop dat ze hun gebruikers mogelijk in de problemen willen brengen en enkel renteinkomsten willen generen.

Ook de echte toegevoegde waarde van deze stablecoin roept vragen op, behalve dat het hen volledige controle geeft over het tegoed van gebruikers en dus geld opbrengt via rente.

Misschien zien we iets over het hoofd, maar deze stablecoin lijkt verdacht veel op het Trojaanse paard van PayPal.

Het gaat in tegen alle verworven vrijheden die we hebben en die bij wet zijn vastgelegd. Want nogmaals, we willen met klem benadrukken dat we voor regels en regulering zijn. Maar wel op zo'n manier dat niet een bedrijf zoals PayPal de vrijheden gaat bepalen.

Tenzij we in het Westen een tweede China willen worden waar een stablecoin, uitgegeven door de overheid, wordt getest die letterlijk de volledige controle over het leven van Chinese burgers kan overnemen.

De stablecoin van PayPal: gedoemd te mislukken

We verwachten dat de stablecoin van PayPal uiteindelijk zal falen. Er zijn voldoende redenen om afstand te houden van PayPal, die al langer onder wantrouwen staat. Ook in het licht van concurrentie van banken en andere instellingen zien we geen potentieel voor Paypal.

Er is zelfs een kans dat PayPal op de lange termijn irrelevant wordt. Andere systemen zijn beter en houden zich aan de regels zonder een extra dictatoriale laag toe te voegen.

Enige mate van controle, zoals we met zijn allen via wetten bepalen, is begrijpelijk, maar niet als het ingaat tegen de fundamentele waarden van vrijheid voor de mens. En dat is precies wat PayPal doet met hun nieuwe stablecoin. Kortom, er zijn genoeg redenen om niets te doen met het aandeel PayPal.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.