Navigation

VS PCE: verwachting cijfers voor mei en uitleg

VS PCE: verwachting cijfers voor mei en uitleg

Vandaag om 14:30 uur komen de nieuwe Personal Consumption Expenditures (PCE) cijfers uit in de Verenigde Staten. Deze cijfers zijn van belang voor de economie en worden nauwlettend gevolgd door beleidsmakers, economen en beleggers. In dit artikel leggen we uit wat de PCE inhoudt en waarom deze cijfers zo belangrijk zijn.

Verwachtingen voor de mei-cijfers

IndicatorVerwacht (Mei)Vorige (April)
PCE Hoofd Maand-op-Maand0.0%0.3%
PCE Hoofd Jaar-op-Jaar2.6%2.7%
Kern PCE Deflator Maand-op-Maand0.1%0.2%
Kern PCE Deflator Jaar-op-Jaar2.6%2.8%

Deze cijfers geven inzicht in hoe de inflatie zich ontwikkelt. De PCE Hoofd en Kern PCE Deflator cijfers zijn belangrijke indicatoren voor de Federal Reserve bij het nemen van beslissingen over rente en andere monetaire maatregelen.

Wat is de PCE?

De PCE-index meet de veranderingen in de prijzen van goederen en diensten die door huishoudens worden gekocht. Het is een belangrijke maatstaf voor inflatie en wordt door de Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank) als de favoriete inflatiemaatstaf gebruikt. Er zijn twee belangrijke versies van de PCE:

  1. PCE Hoofd (Headline PCE): Dit meet de prijsveranderingen van alle consumptiegoederen en -diensten.
  2. Kern PCE (Core PCE Deflator): Dit sluit de meer volatiele voedsel- en energieprijzen uit en geeft een beter beeld van de onderliggende inflatietrend.

Waarom is de PCE belangrijk?

  1. Breed meetinstrument: De PCE omvat een breder scala aan uitgaven dan de CPI (Consumer Price Index), wat het een completer beeld geeft van de inflatie.
  2. Dynamische weergave: Het past zich aan veranderingen in het consumentengedrag aan, waardoor het beter de werkelijke economische omstandigheden weerspiegelt.
  3. Monetair beleid: De PCE is nauw verbonden met het BBP (Bruto Binnenlands Product) en wordt gebruikt om de gezondheid van de economie te beoordelen. Dit helpt de Federal Reserve bij het formuleren van monetair beleid.

Conclusie

De publicatie van de PCE-cijfers is een belangrijk moment voor de financiële markten en de economie. De data geven niet alleen een momentopname van de economische gezondheid van de VS, maar hebben ook directe implicaties voor het beleid van de Federal Reserve.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.