Navigation

VS PCE: geen verstoring voor onderliggende trend markten

In Amerika zijn er enkele economische gegevens gepubliceerd, waaronder de PCE Price Index. We beschouwen deze gegevens als neutraal en ze vormen geen verstoring voor de financiële markten.

De maand-op-maand PCE Price Index kwam uit op 0,2 procent, zoals verwacht. In de voorgaande maand bedroeg dit cijfer 0,1 procent. De jaar-op-jaar PCE Price Index kwam uit op 2,5 procent, eveneens in lijn met de verwachtingen van een stijging van 2,5 procent, vergeleken met 2,6 procent in de voorgaande maand.

De Core PCE Price Index, die de meer volatiele voedsel- en energieprijzen uitsluit, kwam maand-op-maand ook uit op 0,2 procent, hetzelfde als in de voorgaande maand en zoals verwacht. De jaar-op-jaar Core PCE Price Index kwam uit op 2,6 procent, wat grotendeels overeenkomt met de verwachtingen.

Wat betreft de gegevens over het persoonlijke inkomen en de uitgaven, kunnen we stellen dat deze iets sterker waren dan verwacht, maar ze zorgen niet voor verstoringen op de markten.

Deze gegevens hebben ook niet geleid tot een grote reactie op de financiële markten. Vooral de PCE Index is van belang omdat wordt aangenomen dat de Federal Reserve (FED) deze gebruikt als basis voor haar rentebeleid.

De gegevens suggereren dat de Federal Reserve waarschijnlijk de rente met een kwart procent (25 basispunten) in september zal verlagen, en niet met 50 basispunten, aangezien de economische gegevens laten zien dat de Amerikaanse consument nog steeds relatief sterk is.

De eerste marktreactie was enigszins terughoudend tot licht negatief, maar dat zegt nog niet veel. We zien dat de futuresmarkten in Amerika op dit moment iets hoger liggen. De rentemarkten reageren nauwelijks, het effectieve rendement is iets gestegen, de dollar is iets sterker geworden, de goudprijs is iets gedaald, en de olieprijs is momenteel iets hoger. Ook zien we dat de prijs van Bitcoin in de cryptomarkten momenteel iets is gestegen. De Europese indices blijven net zo verdeeld als voorheen.

Conclusie: deze gegevens mogen als neutraal worden beschouwd en vormen geen verstoring van de trend. Tot slot tonen de gegevens ook aan dat er geen directe noodzaak is voor de Federal Reserve om de rente nu al met 250 basispunten te verlagen. Echter, met een relatief sterke economie en de mogelijkheid dat de rente toch met 25 basispunten wordt verlaagd, blijft het Goldilocks-scenario mogelijkerwijs intact.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.