Navigation

VS: straks de PCE - belangrijke graadmeter inflatie - reminder

VS: straks de PCE - belangrijke graadmeter inflatie - reminder

De voorkeursmeter van de De Federal Reserve die vrijdag wordt vrijgegeven voor onderliggende inflatie geeft mogelijk aan dat de kleinste stijging van het jaar in aantocht is, volgens recent gepubliceerde gegevens van het Bureau of Economic Analysis en Bloomberg.

De maandelijkse verandering in de Personal Consumption Expenditures (PCE) prijsindex, exclusief voeding en energie, wijst erop dat de inflatiedruk enigszins afneemt.

De Fed's favoriete inflatie-indicator, de kern PCE-deflator, wordt verwacht te zijn afgekoeld in april, maar blijft nog steeds boven het doel van 2% en wordt ingeschat op 2,8%.

Dit betekent dat de prijsstijgingen minder snel toenemen dan in de voorgaande maanden, wat een positieve indicatie is voor de stabilisatie van de prijzen.

In de bovenstaande grafiek worden de maandelijkse veranderingen in de PCE prijsindex, zowel inclusief als exclusief voeding en energie, weergegeven. De blauwe lijn toont de verandering in de totale PCE prijsindex maand op maand, terwijl de rode balken de verandering in de PCE prijsindex exclusief voeding en energie illustreren. De grijze balk staat voor de schatting van de toekomstige verandering in de PCE prijsindex exclusief voeding en energie.

Gedurende 2022 en 2023 vertoonden de maandelijkse inflatiecijfers aanzienlijke schommelingen, met perioden van zowel scherpe stijgingen als dalingen. Vooral in de eerste helft van 2022 en aan het eind van 2023 waren er opvallende pieken in de inflatiecijfers.

Gevolgen rente

De afkoeling van de kerninflatie kan gunstig zijn voor zowel consumenten als bedrijven, aangezien dit kan leiden tot een vermindering van de kosten van goederen en diensten.

Voor de Federal Reserve kan de verwachte afname in inflatiedruk een signaal zijn dat de huidige monetaire beleidsmaatregelen adequaat zijn en mogelijk geen verdere renteverhogingen noodzakelijk zijn.

Beleidsmakers hebben consequent aangegeven dat meer bewijs nodig is voordat ze ervan overtuigd zijn dat de prijzen zich op een duurzaam lager pad bevinden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.