Navigation

PepsiCo: iets lager na cijfers - tempering verwachtingen - blijft op up

PepsiCo [Pepsi] $PEP heeft gemengde cijfers vrijgegeven en staat voorbeurs 2% lager. Het jaarlijkse dividend wordt met 7% verhoogd. Ook zal voor ongeveer $1 miljard aan aandelen teruggekocht worden. Het bedrijf merkt op dat inflatoire druk naar verwachting zal afnemen.

Voor 2024 verwacht Pepsi nu een organische omzetgroei van minstens 4% en een kernconstante valutawinst per aandeel van minstens 8%. Het bedrijf voorspelde eerder een organische omzetgroei aan de bovenkant van 4% tot 6% en een kernconstante valutawinst per aandeel in de hoge enkele cijfers.

Het aandeel

De toekomst voor de korte termijn kan als matig beschreven worden en het bedrijf geeft een aanzienlijk tempering van de verwachtingen. Hierdoor is de koers al eerder gedaald, omdat de markt al twijfel had bij de outlook die het bedrijf voordien gaf.

We zitten op een stijging van het aandeel en houden deze positie vast. We zijn op 135 dollar ingestapt in 2021. Het is één van de weinig aandelen in deze sector waar we positief op zijn en beschouwen het als een pensioenaandeel.

De reden dat we nu vasthouden aan de up is omdat het bedrijf juist minder uitbundig is geworden, waardoor toekomstige tegenvallers zijn ingecalculeerd. Over een lange periode vinden we de productmix ook beter dan concurrenten en we voorzien een betere groei in opkomende markten dan de andere spelers.

De winst per aandeel bedroeg $1.78 aangepast versus $1.72 verwacht. De omzet kwam uit op $27.85 miljard versus $28.4 miljard verwacht en PepsiCo meldde een nettowinst van $1,3 miljard, of 94 cent per aandeel, voor het vierde kwartaal, tegenover $518 miljoen, of 37 cent per aandeel, een jaar eerder. Exclusief items verdiende het voedings- en drankenconcern $1,78 per aandeel. De netto-omzet daalde met 0,5% tot $27,85 miljard. Wisselkoersen drukten de netto-omzet met 1,5%.

Pepsi voorspelt een zwakkere eerste helft van het jaar, omdat productterugroepacties zijn Noord-Amerikaanse Quaker Oats-bedrijf schaden en internationale conflicten de verkoop in sommige regio's schaden. Executives verwachten dat de internationale organische omzetgroei die van Noord-Amerika voor het hele jaar zal overtreffen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.