Navigation

Chips: daling 30-50% zou niet verbazen - dan weer opwaarts - SOX

Chips: daling 30-50% zou niet verbazen - dan weer opwaarts - SOX

De Philadelphia Semiconductor Index $SOX sloot ruim 7,7% lager en NVIDIA $NVDA daalde met 9,6%. We hebben het idee dat chipaandelen mogelijk voor een veel grotere correctie staan van 30 tot 50 procent, voordat de lange opwaartse trend zich weer voortzet.

Veel chipbedrijven, AI-aandelen en andere techbedrijven zijn te ver losgeslagen van de reële economie. Ook zijn er te veel bedrijven die het woord 'AI' onterecht gebruiken.

De Philadelphia Semiconductor Index

Als we naar de grafiek van de Philadelphia Semiconductor Index kijken, vallen een paar dingen op. Ten eerste zit het nog steeds in een opwaartse trend, gemeten vanaf ongeveer eind 2022. Maar er valt ook iets anders op, namelijk dat elke keer als aan de bovenkant het stijgingskanaal wordt geraakt, dat is die gele stippenlijn, er een correctie plaatsvindt naar in ieder geval het midden van het stijgingskanaal.

Sinds juni van dit jaar valt op dat de Philadelphia Semiconductor Index zelfs boven haar gemiddelde stijgingskanaal is uitgekomen. Met andere woorden, dat kan wijzen op oververhitting. Daarna is die gedaald tot onderaan dat stijgingskanaal en is er een poging gewaagd tot een herstel tot ongeveer het midden van het stijgingskanaal.

Dit is eigenlijk een zwak teken, wat betekent dat je op korte termijn, als je naar de grafiek kijkt, niet kunt uitsluiten dat je daalt naar een niveau rond de 4900. Maar eigenlijk zou je zelfs kunnen dalen richting de 4000, voordat de onderliggende trend weer wordt opgepakt. Dus ook deze grafiek biedt op dit moment eerder voorzichtigheid dan dat we optimistisch kunnen zijn.

Technologieaandelen te ver verwijderd van de realiteit

Naast ASML $ASML zitten we al niet meer in ASMI $ASMI en Besi $BESI, daar hebben we eerder winst op genomen. Voor die aandelen sluiten we dus ook niet uit dat er een aanzienlijke verdere daling komt.

Dan gaat $ASML waarschijnlijk mee, en dan wordt de vraag of we gaan reduceren. Geheel uitstappen gaan we sowieso niet doen bij ASML, maar mogelijk wel verkleinen. Doen we dat, dan melden we dat.

Nadat we enkele maanden geleden sowieso de weging van technologie al hebben verlaagd, overwegen we dat nog een keer te doen en zodoende ook voor een aandeel als ASML.

Correctie 30-50%: uitschieters tot 80%

Met betrekking tot die correctie van 30 tot 50 procent, en voor sommige chipaandelen zelfs 80 procent, dat is geen garantie maar een gedachte.

Die gedachte is versterkt omdat we op zo’n beetje elk social media platform en in elke tweet alleen maar verhalen lezen van mensen die deze groep aandelen kopen of aanbevelen op basis van hoe goed het gaat en wat deze bedrijven hebben gezegd.

Dat is vaak juist het teken van een top. Het is het omgekeerde van toen we bullish werden op chippers eind 2022, begin 2023. Ook doet het ons denken aan eerdere cycli in chips die we al volgen vanaf de jaren negentig.

Veranderingen in geldstromen en marktsentiment

Wat we ook al zo vaak hebben aangegeven: je gaat vaak geen geld verdienen door 'cijfer-specialist' te spelen. Slechts enkelen in de wereld hebben deze gave. Het gaat om de geldstromen, gecombineerd met de stemming, en dan de cijfers en de outlook. En de geldstromen nemen tijdelijk af richting de chips.

Resumerend

De conclusie is dat je ten eerste niet kunt voorspellen. Maar waarom zijn we al langer op 'gevoel' voorzichtig? Dat is misschien toch ervaring, of het is gewoon 'het moment', of "luxe" nadat er verschillende chippers op een low werden gekocht bij de huidige cyclus. Dat weet je pas achteraf. In ieder geval zou het niet verbazen als de chipsector eerst een snelle en sterke daling gaat vertonen.

Hoewel het lastig is om de exacte richting van de markt te voorspellen, wijzen zowel technische analyses als marktsentiment op de noodzaak van voorzichtigheid.

Tot slot, hoe groot een eventuele dip ook wordt, dit is juist goed voor de lange termijn, want de tech-revolutie gaat door en uiteindelijk worden er ook weer nieuwe records bereikt (geen garanties).

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.