Navigation

Chip index: 7% onderuit op woensdag - is dit het einde van de bull market

Chip index: 7% onderuit op woensdag - is dit het einde van de bull market

De Philadelphia Semiconductor Index $SOX is woensdag met bijna 7% gedaald. Global Foundries en Intel waren uitzonderingen binnen deze index. Dit komt doordat zij als puur Amerikaanse bedrijven worden gezien en daardoor waarschijnlijk minder last zullen hebben van eventuele strengere maatregelen van de Amerikaanse overheid.

Laten we eens naar de grafiek kijken om te bepalen of wat we nu zien echt bijzonder is en een bear market impliceert. De grafiek toont namelijk dat we al geruime tijd een stijgende lijn zien. Elke keer als de index de bovenkant van haar stijgende trendkanaal bereikt, aangegeven met rode cirkels, volgt er een correctie. Een correctie is echter nog geen bear market.

De index beweegt dus binnen een stijgend trendkanaal en wanneer de bovenkant van dit kanaal wordt aangetikt, volgt er een daling, die de index naar de onderkant van het kanaal of ongeveer naar het midden brengt.

Als we dit toepassen op de huidige situatie, betekent dit dat er nog steeds geen draai is in de cyclische bull market, die nog steeds intact lijkt. Desondanks zou de Philadelphia Semiconductor Index verder kunnen dalen.

Het is mogelijk dat deze index terugkeert naar haar gemiddelde stijgingskanaal binnen de huidige opwaartse cyclus. Er is dus nog neerwaartse ruimte naar een niveau van minstens 4600, eventueel naar 4500 en in het ergste geval naar 4000. In al deze gevallen blijft de cyclische opwaartse bull market intact.

Als je naar de grafiek kijkt, zie je dat de huidige daling slechts een druppel is in een grote emmer water, gemeten over een langere periode.

De conclusie is, hoewel het altijd koffiedik kijken blijft, dat we de huidige correctie in chip-aandelen zien als een normaal patroon binnen de stijgende markt sinds eind 2022. Een correctie is echter mogelijk om weer in het gemiddelde stijgingskanaal terecht te komen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.