Navigation

Philips: onderzoek afgelopen 3 jaar - van negatieve naar positieve bias

Philips: onderzoek afgelopen 3 jaar - van negatieve naar positieve bias

De afgelopen drie jaar waren voor Philips een periode van aanzienlijke uitdagingen en herstel. Het bedrijf werd geconfronteerd met problemen zoals de terugroepactie van slaap- en ademhalingsapparaten, toeleveringsketenproblemen en strategische herstructureringen.

Ondanks deze uitdagingen heeft Philips ook positieve ontwikkelingen doorgemaakt, waaronder groei in de gezondheidszorgsector en technologische innovaties. Deze analyse bespreekt de belangrijkste verschuivingen, opvallende zaken en de apneu-affaire, en geeft een overzicht van de algemene trends en prestaties van Philips in deze periode.

Bij dip tijd om Philips te kopen

Gezien de positieve bias die zichtbaar is over de afgelopen drie jaar in de berichtgeving van Philips, ondanks blijvende uitdagingen, denken we dat een hogere koers gerechtvaardigd is.

Aangezien de koersstijging op de apneu-affaire-deal heel groot was, doen we nu nog niks. We willen liever kopen als de koers iets verder corrigeert. Maar het aandeel blijft zeker op de lijst staan, gezien de ontwikkelingen over de laatste 3 jaar die we hier onder verder hebben uitgewerkt.

Belangrijkste bevindingen en bias

In 2021 werd Philips geconfronteerd met een grote terugroepactie van apneu-apparaten, wat leidde tot aanzienlijke kosten en juridische problemen. Dit had een negatieve impact op de financiële prestaties en het vertrouwen van beleggers. In 2022 begon het bedrijf tekenen van stabilisatie te vertonen, hoewel de gevolgen van de terugroepactie nog steeds merkbaar waren.

In 2023 werden de meeste juridische kwesties rondom de terugroepactie afgehandeld, wat resulteerde in een schikking van EUR 1,1 miljard. Dit stelde Philips in staat zich weer te richten op groei en innovatie. Het eerste kwartaal van 2024 zette de positieve trend voort, met een omzetgroei van 4% en een verdere verbetering van de free cash flow en EBITA-marges.

Belangrijkste verschuivingen en opvallende zaken

  1. Terugroepactie van apneu-apparaten (2021): De terugroepactie van miljoenen slaap- en ademhalingsapparaten vanwege problemen met de geluiddempende schuimstof leidde tot aanzienlijke kosten, juridische complicaties en een groot verlies aan vertrouwen van beleggers. Deze kwestie domineerde het jaar 2021 en had een negatieve impact op de financiële prestaties van het bedrijf.
  2. Stabilisatie en herstel (2022-2023): In 2022 begon Philips tekenen van stabilisatie te vertonen, ondanks de aanhoudende impact van de terugroepactie. In 2023 werden de meeste juridische kwesties rondom de terugroepactie afgehandeld, wat resulteerde in een schikking van EUR 1,1 miljard. Dit stelde Philips in staat zich weer te richten op groei en innovatie.
  3. Positieve trends in Q1 2024: Het eerste kwartaal van 2024 zette de positieve trend van 2023 voort. Philips rapporteerde een omzetgroei van 4% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in het vorige jaar en een verdere verbetering van de free cash flow en EBITA-marges.
  4. Innovaties en technologische ontwikkelingen: Philips introduceerde diverse AI-gestuurde oplossingen en cloud-gebaseerde systemen die de efficiëntie en patiëntenzorg moeten verbeteren. Dit omvat onder andere Philips HealthSuite Imaging en samenwerking met gezondheidsinstellingen zoals NYU Langone Health en Vestre Viken Health Trust in Noorwegen.
  5. Kapitaalallocatie en aandeelhouderswaarde: Philips heeft een aandeel terugkoopprogramma uitgevoerd en streeft ernaar om in 2024 een dividend van EUR 0,85 per aandeel uit te keren. Deze stappen zijn genomen om de waarde voor aandeelhouders te vergroten.

Financiële cijfers per jaar

2021: Uitdagingen en verliezen

In 2021 werd nettoresultaat voornamelijk door de verkoop van de huishoudelijke apparaten divisie. De operationele winst daalde naar EUR 553 miljoen, en de free cash flow was EUR 900 miljoen. De kosten van de terugroepactie van de slaap- en ademhalingsapparaten hadden een grote invloed op de financiële prestaties.

2022: Stabilisatie en aanpassingen

In 2022 bedroeg het nettoverlies EUR 1,605 miljoen en de free cash flow was EUR -961 miljoen. De EBITA bedroeg EUR 1,318 miljoen. Philips nam aanvullende voorzieningen van EUR 250 miljoen om de kosten van de terugroepactie te dekken. Supply chain problemen bleven een uitdaging, hoewel er tekenen van herstel zichtbaar waren.

2023: Herstel en groei

In 2023 bedroeg het nettoverlies EUR 463 miljoen, terwijl de free cash flow aanzienlijk verbeterde tot EUR 1,582 miljoen. De EBITA steeg naar EUR 1,921 miljoen. Philips rapporteerde een omzetgroei van 6% en verbeterde EBITA-marges. De juridische kwesties met betrekking tot de Respironics-terugroepactie werden grotendeels opgelost, wat bijdroeg aan een verbeterde financiële positie.

Q1 2024: Voortzetting van de positieve trend

In het eerste kwartaal van 2024 bedroeg de omzetgroei 4% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in het vorige jaar. De free cash flow voor Q1 2024 was EUR 400 miljoen, en de EBITA voor het eerste kwartaal bedroeg EUR 500 miljoen, een stijging van 10% ten opzichte van Q1 2023.

Apneu-affaire en Amerikaanse schikking

Een significant onderdeel van de uitdagingen die Philips de afgelopen jaren heeft ervaren, is de terugroepactie van de apneu-apparaten. In 2021 moest Philips miljoenen slaap- en ademhalingsapparaten terugroepen vanwege de potentieel schadelijke gevolgen van de geluiddempende schuimstof die in deze apparaten werd gebruikt. Dit leidde tot talrijke rechtszaken en claims van gebruikers die gezondheidsproblemen meldden als gevolg van het gebruik van deze apparaten.

In 2023 werden de meeste claims en rechtszaken rondom de apneu-apparaten afgehandeld. Dit resulteerde in een schikking van EUR 1,1 miljard met de Amerikaanse autoriteiten en claimanten, wat een belangrijke stap was in het herstelproces van Philips. Deze schikking stelde Philips in staat om weer te focussen op groei en innovatie zonder de dreiging van voortdurende juridische kwesties.

De positieve financiële resultaten van 2023 en Q1 2024 weerspiegelen de hernieuwde focus op de kernactiviteiten en de succesvolle implementatie van kostenbeheersingsmaatregelen.

Verwachtingen voor Q2 2024

Philips blijft vertrouwen houden in het behalen van de doelen voor 2024. Voor het tweede kwartaal van 2024 verwacht Philips een vergelijkbare omzetgroei van 3-5% en een aangepaste EBITA-marge van 11-11,5%.

De free cash flow voor het hele jaar wordt geschat op EUR 0,8-1 miljard. Deze vooruitzichten houden rekening met de recente positieve ontwikkelingen en uitsluitingen van de resterende cash-out gerelateerd aan de afhandeling van de apneu-apparaten kwestie.

Conclusie

Philips heeft de afgelopen drie jaar aanzienlijke uitdagingen ervaren, waaronder productterugroepingen en toeleveringsketenproblemen. Terwijl 2021 werd gekenmerkt door negatieve prestaties en aanzienlijke verliezen, zagen we in 2022 een stabilisatie en in 2023 een herstel met verbeterde financiële prestaties en operationele groei.

De positieve trend zette zich voort in het eerste kwartaal van 2024. De vooruitzichten voor Philips worden positiever, met sterke prestaties in de gezondheidszorgsector en een verbeterde financiële positie.

Beleggers kunnen vertrouwen putten uit de recente verbeteringen, hoewel waakzaamheid geboden blijft gezien de recente geschiedenis van uitdagingen. Het afhandelen van de claims en rechtszaken rondom de apneu-apparaten heeft een significante rol gespeeld in het herstel en de positieve vooruitzichten van het bedrijf. We blijven het aandeel volgen en zoeken een mogelijkheid om in te stappen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.