Navigation

Herhaling: Philips: presteert sterk - sinds 8 kwartalen weer stijging order intake - visie

Herhaling: Philips: presteert sterk - sinds 8 kwartalen weer stijging order intake - visie

[Dit bericht is op maandag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Philips $PHIA heeft in het tweede kwartaal van 2024 uitzonderlijk goed gepresteerd met een aangepaste EBITDA van €495 miljoen, aanzienlijk hoger dan de verwachte €426 miljoen. Deze resultaten illustreren de veerkracht en strategische vooruitgang van het bedrijf in een uitdagende markt. Ook de marge was uitstekend en er is voor het eerst in 8 kwartalen ene stijging van de order intake.

Visie op het aandeel

Op basis van de sterke resultaten in het tweede kwartaal en de bevestigde vooruitzichten voor het volledige jaar, zien wij verdere groeimogelijkheden voor Philips.

De aanzienlijke verbetering in de EBITA-marge en de sterke orderintake zijn positief voor het aandeel. Ondanks de negatieve vrije kasstroom, verwachten wij dat Philips, door voortzetting van zijn strategische initiatieven en kostenbeheersingsmaatregelen, in staat zal zijn om zijn financiële positie verder te versterken. Ook het langzamerhand achter zich laten van de apneu-affaire is bullish.

Gezien de huidige prestaties en vooruitzichten zouden we als je de stukken hebt deze aanhouden. De bevestigde jaarverwachtingen en de strategische focus van het managementteam ondersteunen onze positieve kijk op de toekomstige prestaties van het bedrijf.

Als er een dip komt, zouden we ook kopen. Het lek bij Philips is boven, en de kans is aanwezig dat we een langdurige opwaartse winstcyclus gaan zien.

Sterke punten

  • Omzetgroei: De omzet groeide met 2% op vergelijkbare basis, wat een indicatie is van een veerkrachtig herstel in belangrijke markten zoals Noord-Amerika.
  • Verhoogde EBITA-marge: De aangepaste EBITA-marge steeg naar 11,1%, wat een significante verbetering is ten opzichte van het voorgaande jaar en aantoont dat Philips efficiëntieverbeteringen heeft doorgevoerd.
  • Orderintake: De orderintake steeg met 9%, wat een positieve indicatie is voor toekomstige omzetgroei en het vertrouwen van klanten in Philips' producten en diensten weerspiegelt.
  • Innovaties en Partnerschappen: Philips lanceerde nieuwe AI-gestuurde cardiovasculaire echografieplatforms en sloot strategische partnerschappen met grote ziekenhuissystemen in de VS en Europa, wat de marktpositie en technologische vooruitgang van het bedrijf versterkt.

Zwakke punten

  • Vrije kasstroom: De vrije kasstroom was negatief, grotendeels als gevolg van aanzienlijke betalingen in verband met de Respironics-schikkingen, wat wijst op de blijvende financiële impact van deze kwesties.
  • Marktprestaties in China: De omzet in China daalde, wat de totale groei in groeimarkten negatief beïnvloedde. Dit benadrukt de uitdagingen in deze regio, vooral in het licht van de huidige anti-corruptiemaatregelen van de overheid die de besteltijden in ziekenhuizen beïnvloeden.
  • Hoge kosten: Aanzienlijke kosten in verband met herstructureringen en productaansprakelijkheidsclaims blijven een impact hebben op de financiële resultaten. In het tweede kwartaal bedroegen deze kosten €381 miljoen, wat een verbetering is ten opzichte van een verlies van €161 miljoen in hetzelfde kwartaal van 2023.

Samenvatting van de resultaten

In het tweede kwartaal van 2024 realiseerde Philips een omzet van €4,5 miljard, wat een vergelijkbare groei van 2% vertegenwoordigt. De inkomsten uit operationele activiteiten bedroegen €816 miljoen, inclusief een aanzienlijke verzekeringsuitkering van €538 miljoen in verband met de productaansprakelijkheid claims van Respironics.

De aangepaste EBITA-marge steeg naar 11,1% van de omzet, vergeleken met 10,1% in hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar. Philips rapporteerde echter een negatieve vrije kasstroom van €64 miljoen, voornamelijk als gevolg van betalingen van €415 miljoen in verband met de schikking van economische verliezen van Respironics in de Verenigde Staten, deels gecompenseerd door een eerste ontvangst van €150 miljoen van verzekeraars.

Het bedrijf heeft ook zijn aandeleninkoopprogramma van €1,5 miljard voltooid en een dividend van €0,85 per aandeel uitgekeerd in de vorm van aandelen.

Omzet en segmentprestaties

  • Totale omzet: €4,5 miljard, een vergelijkbare groei van 2%.
  • Diagnose & behandeling: De omzet steeg met 4%, aangedreven door groei in Image Guided Therapy en Precision Diagnosis. De aangepaste EBITA-marge verbeterde naar 12,2%.
  • Connected care: De omzet groeide met 2%, vooral gedreven door sterke prestaties in Enterprise Informatics. De aangepaste EBITA-marge steeg naar 8,8%.
  • Persoonlijke gezondheidszorg: De omzet nam wereldwijd met 2% toe, ondanks een daling in China. De aangepaste EBITA-marge verbeterde naar 16,9%.

Operationele efficiëntie en kostenbesparingen

  • Philips realiseerde totale productiviteitsbesparingen van €195 miljoen in het kwartaal, met €57 miljoen besparingen op het operationele model, €71 miljoen besparingen op inkoop, en €67 miljoen besparingen uit andere programma's.

Netto inkomsten en kasstroom

  • Netto-inkomsten: De netto-inkomsten bedroegen €452 miljoen, een aanzienlijke stijging ten opzichte van €74 miljoen in hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar.
  • Vrije kasstroom: Negatief met €64 miljoen, beïnvloed door betalingen van €415 miljoen in verband met de Respironics-schikkingen in de VS.

Financiële vooruitzichten (guidance)

Philips heeft zijn financiële verwachtingen voor het volledige jaar 2024 bevestigd. Het bedrijf blijft rekenen op een vergelijkbare omzetgroei van 3-5%, een aangepaste EBITA-marge van 11-11,5%, en een vrije kasstroom van €0,9-1,1 miljard. Deze prognoses sluiten de mogelijke impact van lopende juridische procedures met betrekking tot Philips Respironics uit.

Verklaring van de CEO

Roy Jakobs, CEO van Royal Philips, verklaarde: "Ik ben bemoedigd door onze terugkeer naar orderintakegroei dit kwartaal, voornamelijk gedreven door Noord-Amerika. In een uitdagende macro-omgeving hebben we sterke marges verbeterd, ondersteund door ons productiviteitsprogramma en solide operationele kasstromen dankzij verbeterd werkkapitaalbeheer en een vergelijkbare omzetgroei in lijn met ons plan. We blijven ons richten op het verbeteren van de uitvoering, het versterken van de veerkracht van de toeleveringsketen en het verhogen van de flexibiliteit en productiviteit door ons bedrijfsmodel te vereenvoudigen. Patiëntveiligheid en kwaliteit blijven onze hoogste prioriteit."

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.