Navigation

PostNL: cijfers en outlook zijn zwak - visie op het aandeel

PostNL ($PNL) rapporteerde in het derde kwartaal een lichte omzetstijging, maar behaalde een negatief bedrijfsresultaat. Het bedrijf is voorzichtiger geworden voor de rest van 2023.

De cijfers en de getemperde outlook geven aan dat PostNL het moeilijk heeft om een stijgende winst op lange termijn te tonen, wat ook niet verwacht wordt. Daarentegen wordt verwacht dat het bedrijf op de lange termijn geen zelfstandig bestaansrecht heeft en een overnamekandidaat kan zijn. Er zijn momenteel geen duidelijke signalen voor een overname, daarom wordt onze opwaartse positie geleidelijk verder afgebouwd.

PostNL zal ongeveer 160 miljoen euro van de uitstaande Eurobond van 400 miljoen euro inkopen. Dit is positief, maar onvoldoende om een bullish trend te kunnen detecteren in het aandeel. Al met al blijft het bedrijf een overname kandidaat, maar dat gezegd hebbende willen we het risico verkleinen door kleiner in het aandeel te zitten en alleen een kleine gok positie over te houden.

Het genormaliseerde bedrijfsresultaat liet in het derde kwartaal een verlies van 11 miljoen euro zien met een negatieve vrije kasstroom van 26 miljoen euro. Het bedrijf verwacht aan de onderkant van de verwachtingen uit te komen. Voor 2023 schat PostNL een genormaliseerde EBIT tussen 100 en 130 miljoen euro, met een genormaliseerde winst tussen 65 en 95 miljoen euro en een vrije kasstroom tussen 10 en 40 miljoen euro. De omzet steeg met 2 procent naar 722 miljoen euro, waarbij de pakketomzet 535 miljoen euro bedroeg en de posttak 299 miljoen euro. Pakketvolumes stegen met 1,6 procent, terwijl postvolumes met 8,7 procent daalden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.