Navigation

Herhaling: Podcast & artikel: China EV's - lokale chips - protectionisme

Herhaling: Podcast & artikel: China EV's - lokale chips  - protectionisme

[Dit bericht is op vrijdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Het persbureau Bloomberg meldt dat China aandringt bij elektrische voertuigfabrikanten zoals BYD en Geely om hun aankopen van lokaal geproduceerde chips aanzienlijk te verhogen.

audio-thumbnail
Podcast: China EV's - lokale chips - protectionisme - strategie
0:00
/347.790475

Deze stap maakt deel uit van een grotere inspanning om de afhankelijkheid van westerse import te verminderen en de binnenlandse halfgeleiderindustrie te versterken.

Het bericht van Bloomberg past in de trend die we de laatste tijd zien. We hebben te maken met een toenemende sanctieoorlog tussen Amerika en China. Tegelijkertijd is het gevolg van de sancties van het Westen dat China extra middelen ter beschikking stelt om haar chipindustrie te upgraden. Ook is het Buy America First en het Buy China First op dit moment het thema.

De sancties die worden opgevoerd door de Amerikanen zijn gedeeltelijk ingegeven door de aankomende verkiezingen. Maar de vraag blijft natuurlijk of deze sancties uiteindelijk wel effect hebben.

We willen erop wijzen dat de topman van Mercedes, Ola Källenius, aan Brussel heeft gevraagd om de tarieven op Chinese elektrische voertuigen juist te verlagen. Dit zijn importtarieven. Hij maakte duidelijk dat competitie goed is en dat het zal helpen om de Europese auto-industrie betere auto's te laten maken.

Hij voegde eraan toe dat protectionisme de verkeerde weg is. Hij weet ook dat China het Duitse bedrijfsleven dwars kan zitten, terwijl China een hele belangrijke markt is voor Duitse bedrijven.

Protectionisme

De woorden van de topman van Mercedes passen precies in wat we momenteel zien: protectionisme is gaande met steeds meer sancties die landen tegen elkaar opleggen.

Dit houdt in dat Europa en Amerika gezamenlijk China sanctioneren en China dan volgt met haar eigen maatregelen. Uit het verleden blijkt, zoals we wel eens hebben gebracht door een onderzoek wat 400 jaar terug gaat in de tijd, dat op het moment dat protectionisme optreedt dit slecht is voor bedrijfsresultaten en ook een negatief effect kan hebben op de financiële markten.

Momenteel ziet het eruit in de aanloop naar de verkiezingen in Amerika dat er niet gepraat gaat worden tussen het Westen en China met betrekking tot sancties en met betrekking tot andere maatregelen om elkaar dwars te zitten. Hierdoor kan gesteld worden dat deze voorlopig nog doorgaan.

Afsluitend

Dit mag worden gezien als een onzeker element en als iets wat niet gunstig is. Wat dat betreft willen we afsluiten verwijzend naar de uitspraken van de topman van Mercedes die inderdaad rationeel is.

De huidige ontwikkelingen gaan nergens toe leiden en kan alleen maar negatief zijn voor het bedrijfsleven. Dit geldt voor zowel Amerikaanse bedrijven als Europese bedrijven waarbij China dan vervolgens misschien als winnaar uit de bus komt.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.