Navigation

Podcast en artikel: Powell: vandaag the House en morgen het Senaat

Podcast en artikel: Powell: vandaag the House en morgen het Senaat

Vandaag is de hoorzitting van Federal Reserve Chairman Jerome Powell op Capitol Hill en de markten kijken hier naar uit. De afgelopen maanden is er een flinke dynamiek geweest over de richting van de rente door de Federal Reserve.

0:00
/5:26

Dat de rente verlaagd gaat worden is de markt redelijk overtuigd van, hoewel er enkele economen zijn die zeggen dat de rente nog een keer wordt verhoogd.

Het belangrijkste wordt nu wanneer de rente wordt verlaagd en in welk tempo dat zal zijn. De getuigenis vandaag voor het Senaat kan hierdoor meer duidelijkheid geven.

Voordat de vraag en antwoord sessie begint wordt er ook altijd een persbericht uitgegeven waarin al veel informatie kan staan. Het betekent dat Powell vandaag voor de House zijn testimonia houdt en dan op donderdag gevolgd voor de Senaat.

Visie op Powell en de rente: one shot

De verwachting onder Wall Street economen is dat Powell eigenlijk weinig nieuws gaat zeggen. Dit betekent dat hij waarschijnlijk blijft vasthouden aan de verwachting dat de rente uiteindelijk wel verlaagd kan worden, maar dat hij geen haast heeft.

Powell weet ook dat hij maar "one shot" krijgt. Immers als hij te vroeg de rente gaat verlagen en daardoor de inflatie alsnog uit de hand loopt en ook nog eens de economie gaat oververhitten, dan zal de schade veel groter zijn dan de rente tijdelijk langer hoog te houden.

Een belangrijk extra element voor Powell is de overheidsschuld van de Amerikanen. Die is extreem hoog. Die hoge schuldenlast is op zich wel te dragen, maar op de lange duur zal dit steeds moeilijker worden als de rente die op de leningen betaald moet worden door de Amerikaanse overheid (te) hoog blijft.

Zodoende wordt verondersteld dat dit meespeelt bij de beslissingen van Powell om te trachten de inflatie echt terug te brengen tot ongeveer 2%. Om dat kracht bij te zetten, onderzoeken wijzen uit dat als de inflatie terug gaat naar ongeveer 2%, dit ook vaak voor aandelenmarkten het beste is.

Het blijkt uit het verleden, uit onderzoeken, dat dan het zogenaamde Goldilocks scenario kan ontstaan. Dit houdt in dat er een gematigde inflatie is en tegelijkertijd dat de winsten van bedrijven blijven stijgen bij een aanvaardbare economische groei.

Resumerend: geen verstoring

All in all betekent dit voor vanmiddag met vandaag the House waar hij voor moet spreken en morgen het Senaat, dat Powell waarschijnlijk blijft wijzen op renteverlagingen in de toekomst, maar ook dat die geen haast hoeft te hebben.

Dit zien we als geen verstoring voor risico-activa. Tenzij Powell "vreemde dingen" gaat zeggen.

Wat dat betreft lijken de markten op dit moment ook een meer realistische houding te hebben dat de Amerikaanse rente dit jaar met 2 keer 25 basispunten wordt verlaagd. Eerder ging de markt zelfs uit van 6 verlagingen van 25 basispunten. Met die 2 verlagingen dit jaar, en eventueel 3, is er een realistisch beeld geschetst.

De reden dat er minder renteverlagingen zijn komt door een sterke economie wat uiteindelijk ook weer ondersteunend is voor aandelen. Vanmiddag gaat de focus richting Powell en morgen donderdag ook.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.