Navigation

VS PPI: hoger dan verwacht - detailhandelsverkopen - reactie markten

De producentenprijzen in Amerika maand over maand zijn gestegen met 0,6% in februari. Daar was de verwachting een stijging van slechts 0,3%. De maand ervoor bedroeg het cijfer 0,3%. De PPI jaar op jaar over februari is uitgekomen op 1,6%. De verwachting was een stijging van 1,1%. De maand ervoor was het een stijging van 0,9%. De core, exclusief voedsel en energie, zag een stijging bij de PPI in februari van 0,3%. De verwachting was een stijging van 0,2%. De maand ervoor bedroeg de stijging 0,5%. De core PPI jaar over jaar is uitgekomen op 2% in februari. Daar was de verwachting een stijging van 1,9% en het was de maand ervoor 2%.

De andere data die zijn uitgekomen tonen aan dat de detailhandelsverkopen iets vlakker zijn dan verwacht met een stijging van 0,6% (verwacht +0,8%).

Reactie markten en visie

De markt richt vooral op die producentenprijzen. De producentenprijzen komen dus hoger uit dan verwacht. Waarbij we zien dat de initiële reactie van de markten onduidelijk is. De S&P futures blijven iets hoger liggen. De dollar is fractioneel sterker. De rentemarkten, als we daar een blik op werpen, dan zien we dat het tienjaars papier momenteel gestegen is tot 4,22%. En de Duitse bund, de tienjaars rente, ligt nu op 2,38%. De cryptomarkt die vertoont op dit moment weinig beweging op het nieuws.

De conclusie is dat de producentenprijzen veel hoger zijn dan verwacht. Toch zien we nauwelijks een reactie in de markten. Dat was vorige maand ook al zo. Waarschijnlijk zien de markten dit als een tijdelijk fenomeen waarbij men ervan uit blijft gaan dat de rente toch wel wordt verlaagd door de Fed.

Toch zou dit cijfer in principe tot enige terughoudendheid kunnen leiden. Maar, zo wordt verondersteld, het zal de Fed niet van de wijs brengen om dit jaar twee tot drie keer de rente te verlagen. Alleen als nu de inflatie daadwerkelijk weer ook op het consumentenniveau begint te stijgen, dan zal de Fed inderdaad renteverlagingen nog langer moeten uitstellen.

Tot slot, er is zelfs een suggestie onder een aantal economen dat de hogere prijzen bij producenten een hogere marge kunnen betekenen en zodoende zelfs positief mogen worden uitgelegd voor de bedrijfsresultaten. Vooral duidelijkheid: dit is slechts een aanname en geen feit.

Wel willen we zeggen dat als de Fed langer wacht met het verlagen van de rente en dat het aantal 2 keer zou zijn, dit meer realistisch lijkt te zijn.

Al met al zijn de cijfers minder gunstig dan verondersteld. En tegelijkertijd lijkt de markt zich er weinig van aan te trekken. Hoewel we het niet uitsluiten dat het als excuus wordt gebruikt om winst te nemen. De onderliggende trend blijft voor risk assets echter opwaarts.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.