Navigation

China: cijfers over inflatie nog geen feestje - wijzen op zwakke vraag

Afgelopen weekend bracht geen nieuwe grote economische aankondigingen zoals gehoopt, waardoor de gepubliceerde zwakke inflatie (CPI en PPI) mogelijk nog zwaarder wegen. (Zie hier voor het weekend event.)

Onze visie blijft dat de zwakke cijfers, zoals de lagere dan verwachte Consumentenprijsindex en Producentenprijsindex, wijzen op aanhoudende druk op de Chinese economie, maar ook nog geen effect bevatten van de reeds in gang gezette stimuleringsmaatregelen

Hoewel stimuleringsmaatregelen in de toekomst effect kunnen hebben, zal een herstel meer tijd vergen dan eerder verwacht. Nu hangt het af of de markt op de korte termijn of de lange termijn wil kijken.

CPI en PPI tonen nog geen economisch herstel

In september liggen consumentenprijsindex (CPI) als de producentenprijsindex (PPI) gemeten op jaarbasis de onder de verwachtingen. De consumentenprijsindex steeg op jaarbasis met 0,4%, terwijl de verwachting op 0,7% lag. De producentenprijsindex lag op minus 2,8% waar een getal van minus 1,8% werd verwacht.

Het is belangrijk op te merken dat deze cijfers nog niet wijzen op een economisch herstel. De cijfers zijn beïnvloed door onvoldoende vraag in de markt en dalende prijzen voor bepaalde internationale grondstoffen, aldus het Nationale Bureau voor Statistiek. Ze komen voor de nieuwe grote stimuleringsplannen die pas later effect zullen hebben. De maandelijkse Producentenprijsindex daalde met 0,6%, wat een kleine verbetering is ten opzichte van de vorige maand, maar nog nietszeggend.

Voedselprijzen stegen met 3,3% jaar op jaar, terwijl de prijzen van niet-voedselproducten met 0,2% daalden. In het bijzonder stegen de varkensvleesprijzen met 16,2% jaar op jaar, een stijging van 0,1 procentpunt ten opzichte van augustus. Aan de andere kant dalen de prijzen voor rundvlees, schapenvlees, eieren en kip verder.

Binnenlandse benzineprijzen daalden met 2,9% op maandbasis, en de prijzen voor voertuigen op brandstof daalden met 6,1% jaar op jaar, terwijl nieuwe energievoertuigen een daling van 6,9% vertoonden.

De reisindustrie ondervond ook druk, met prijzen voor vliegtickets en horeca die respectievelijk met 14,1% en 5,6% daalden. Dit weerspiegelt de afname van de vraag nu het reisseizoen is geëindigd. De prijzen voor kleding stegen met 1,3%, terwijl de accommodatie prijzen met 0,1% daalden.

Conclusie

Het is duidelijk dat de recente gegevens duiden op een aanhoudende zwakte in de Chinese economie. Toch is het belangrijk om te benadrukken dat de nieuwe stimuleringsmaatregelen die in de maak zijn, mogelijk pas later effect hebben op de economische hersteltrend.

De huidige cijfers geven een momentopname van een economie die nog steeds worstelt met groei en inflatie, wat het belang van toekomstige beleidsmaatregelen benadrukt.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.