Navigation

Prosus & Sofina: Hongkong overweegt belastingvrijstelling op dividenden

Prosus & Sofina: Hongkong overweegt belastingvrijstelling op dividenden

Hong Kong overweegt een belangrijke fiscale wijziging die zou kunnen leiden tot een belastingvrijstelling voor particulieren op dividenden ontvangen van aandelen genoteerd op de beurs van Hongkong. Dit voorstel, dat nog in overweging is, zou potentieel een aantrekkelijkere beleggingsomgeving kunnen creëren en daarmee positieve effecten kunnen hebben op de markt, specifiek voor bedrijven zoals Prosus $PRX en Sofina $SOF.

Invloed op Prosus

Prosus, een bedrijf met een aanzienlijk aandeel in Tencent, zou in het bijzonder kunnen profiteren van deze nieuwe regeling. Tencent, dat al dividend uitkeert, zou als gevolg van de mogelijke belastingvrijstelling meer aantrekkelijk kunnen worden voor privébeleggers.

Dit zou de vraag naar het aandeel kunnen verhogen, en daarmee potentieel de koers. Prosus is van plan om een deel van haar belang in Tencent te verkopen en de opbrengst uit te keren aan haar aandeelhouders.

Een stijging van de koers van Tencent zou deze strategie verder kunnen ondersteunen en zou de waarde van Prosus kunnen verhogen.

Overigens zitten we op een up in Prosus, maar dat betekent niet dat we nu extra willen bijkopen. We zijn zelfs op zoek naar een manier om ons aandeel te verkleinen, omdat we vinden dat de toekomststrategie van het bedrijf niet heel duidelijk is. Aangezien het momentum momenteel "best sterk" is blijven we nu nog vol in het aandeel zitten.

Invloed op Sofina

Aan de andere kant heeft Sofina, dat investeert in diverse technologiebedrijven, waaronder een minderheidsbelang in ByteDance (niet beursgenoteerd) via het SC China Co-Investment fonds, indirecte belangen die beïnvloed kunnen worden.

Hoewel een dividendbelastingvrijstelling mogelijk geen directe impact heeft op de investeringen in ByteDance, zou het indirect een positieve invloed kunnen hebben op de algehele investeringsomgeving en de waardering van Sofina's portefeuille.

Wij zien Sofina als een aantrekkelijke belegging. Het is ook steeds minder afhankelijk van China, wat goed is voor de lange termijn. Het is geen spectaculair aandeel, maar wel betrouwbaar in onze ogen. Het heeft een heel sterk management.

Momenteel zitten we op een stijging. Het momentum van het aandeel is nog beperkt, maar dat is geen reden om minder positief te denken. Het is wachten tot de markt realiseert dat dit één van de betere beleggingsmaatschappijen is.

Breder Economisch Effect

De mogelijke implementatie van een belastingvrijstelling voor dividenden zou niet alleen deze bedrijven ten goede komen, maar zou ook een bredere impact kunnen hebben op de beurs van Hong Kong en de lokale economie. De stimulans voor investeringen kan leiden tot een toename van de handelsactiviteit en mogelijk een positievere economische stemming in de regio.

Conclusie

Als de belastingvrijstelling daadwerkelijk wordt geïmplementeerd, zou dit een positief effect kunnen hebben op de financiële markten van Hong Kong, het investeringsklimaat verbeteren, en bedrijven zoals Prosus en Sofina mogelijk een boost geven.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.