Navigation

Proximus: met strategische update - visie op het aandeel

Proximus: met strategische update - visie op het aandeel

Vandaag geeft Proximus $PROX de markt een dieper inzicht in zijn visie en ambities voor zijn internationale activiteiten. In een presentatie belicht het bedrijf zijn positie op de wereldmarkt van digitale communicatie en de steeds belangrijkere bijdrage van de internationale activiteiten aan de groei en waardecreatie van de Groep.

Proximus heeft op 8 mei de overname van een meerderheidsaandeel in Route Mobile afgerond. Hiermee heeft Proximus zijn positie op de wereldwijde CPaaS-markt (Communications Platform as a Service) versterkt en nieuwe doelen gesteld om één van de grootste spelers in digitale communicatie te worden. Dat is de ambitie van Proximus zelf.

Waarom we niets doen met dit aandeel

De financiering van de overname van Route Mobile is volledig gedekt door een bedrijfsobligatie van 700 miljoen euro, wat de verhouding nettoschuld/EBITDA tussen 2,9 en 3,0 keer zal houden. Maar dit hoge schuldenniveau kan risicovol zijn en de financiële flexibiliteit van de groep beperken.

De integratie van een grote overname zoals Route Mobile kan aanzienlijke uitdagingen met zich meebrengen. Mismanagement of culturele verschillen kunnen de verwachte synergiën en financiële voordelen verminderen.

De groeiprognoses zijn afhankelijk van stabiele marktomstandigheden. Gezien de volatiliteit in de wereldwijde markten, vooral in de technologiesector, kunnen deze prognoses te optimistisch zijn.

Proximus opereert in een zeer concurrerende markt. Grote spelers zoals Google en Amazon kunnen aanzienlijke druk uitoefenen op de marges en marktaandeel.

Snelle technologische veranderingen kunnen de huidige diensten van Proximus verouderen, wat resulteert in hoge kosten voor continue innovatie en aanpassing.

Om het anders te omschrijven. Op basis van de groeicijfers en de huidige marktomstandigheden lijkt het onwaarschijnlijk dat Proximus de gestelde doelen zal behalen. De verwachte samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) van 10-15% voor CPaaS en 15% voor digitale identiteit zijn erg ambitieus, vooral gezien de hevige concurrentie in de markt en mogelijke economische vertragingen.

Daarnaast kan de integratie van Route Mobile complex en tijdrovend zijn, wat kan leiden tot vertragingen en hogere kosten dan verwacht. Het realiseren van meer dan 100 miljoen euro aan jaarlijkse EBITDA-synergiën is afhankelijk van een vlekkeloze integratie en operationele efficiëntie, wat vaak moeilijk te bereiken is in de praktijk.

Deze factoren samen maken het ons inziens onwaarschijnlijk dat Proximus zijn ambitieuze financiële doelen voor 2026 zal halen. Dit ondanks de optimistische vooruitzichten die Proximus zelf schetst, is het risiconiveau volgens ons te hoog. Ook toont het aandeel op de chart nog geen doorbraak naar boven. Wij doen geen investering in dit aandeel totdat er meer duidelijkheid is over de integratie en het schuldenbeheer.

Proximus eigen visie bedrijf na overname Route Mobile

De overname markeert een sleutelmoment in de internationale groeiambities van Proximus, met een aanzienlijke bijdrage aan inkomsten, marge, EBITDA en vrije kasstroom. Proximus heeft nu de volledige waardeketen van digitale communicatie in handen, van P2P Voice & Messaging en Mobility-diensten tot CPaaS en digitale identiteit. Aldus het bedrijf zelf.

Er wordt een verwachte groei in CPaaS en digitale identiteit voorzien met een CAGR van respectievelijk 10-15% en 15% in de komende drie jaar. Voordelen worden behaald door een unieke combinatie van wereldwijde netwerken, geavanceerde datamogelijkheden, een uniek productportfolio, wereldwijde go-to-market-mogelijkheden en een ervaren team.

Tegen 2026 wordt een omzet van 2-2,5 miljard euro verwacht met een directe marge van 600-650 miljoen euro en een EBITDA-marge stijging tot 14%. Verwachte synergiën resulteren in een jaarlijkse EBITDA-verhoging van meer dan 100 miljoen euro.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.