Navigation

Qualcom: cijfers zijn duidelijk overtuigend - al op een stijging- aandeel lager

Qualcom: cijfers zijn duidelijk overtuigend - al op een stijging- aandeel lager

Qualcomm $QCOM heeft zijn financiële resultaten voor het derde kwartaal van het fiscale jaar 2024 bekendgemaakt, met sterke cijfers die de verwachtingen van Wall Street overtreffen en prima vooruitzichten. Het aandeel staat iets lager (na eerder winsten) door zorgen over de groei van de telefoon-divisie.

De omzet van 9,39 miljard Amerikaanse dollar in het kwartaal overtrof de verwachtingen van 9,23 miljard Amerikaanse dollar, terwijl de aangepaste winst per aandeel 2,33 Amerikaanse dollar bedroeg, hoger dan de verwachte 2,25 Amerikaanse dollar.

Het netto-inkomen steeg naar 2,13 miljard Amerikaanse dollar, een verbetering ten opzichte van de 1,8 miljard Amerikaanse dollar van vorig jaar. Deze cijfers weerspiegelen de robuuste vraag naar Qualcomm's producten en de effectiviteit van hun bedrijfsstrategieën.

Qualcomm keerde 949 miljoen Amerikaanse dollar aan dividenden uit en kocht 7 miljoen aandelen terug voor 1,3 miljard Amerikaanse dollar, wat wijst op een sterke kaspositie en een efficiënte kapitaalallocatie.

Qualcomm heeft een sterke richtlijn afgegeven voor het vierde kwartaal van het fiscale jaar 2024. Het bedrijf verwacht een omzet tussen 9,5 miljard en 10,3 miljard Amerikaanse dollar, wat hoger ligt dan de verwachtingen van analisten van 9,71 miljard Amerikaanse dollar. De winst per aandeel wordt geschat tussen 2,38 en 2,58 Amerikaanse dollar, vergeleken met de analistenverwachting van 2,45 Amerikaanse dollar. Dit markeert een opwaartse aanpassing van de vooruitzichten, wat een positief signaal geeft over de toekomstige prestaties van het bedrijf.

Visie op het aandeel

Qualcomm blijft een dominante speler in de halfgeleiderindustrie, zoals blijkt uit de sterke financiële resultaten en strategische initiatieven van het derde kwartaal van het fiscale jaar 2024.

We zitten reeds op een stijging. En aangezien de koers is gedaald door een correctie sluiten we het niet dat we dit aandeel ook gaan opnemen in de Free Ride Portfolio om gebruik te maken van de lagere prijs. Als we dat doen melden we dat. Voor nu sluiten ne overigens een iets diepere correctie niet uit.

Met een indrukwekkende omzet en winstgroei, gecombineerd met een duidelijke focus op diversificatie en technologische innovatie, is Qualcomm goed gepositioneerd voor toekomstige groei.

Strategische focus en diversificatie

Qualcomm's strategie om zijn inkomstenbronnen te diversifiëren en te investeren in opkomende technologieën is cruciaal voor zijn langetermijngroei. Enkele belangrijke strategische initiatieven zijn.

  • Handsets: De verkoop van handsets steeg met 12% op jaarbasis naar 5,9 miljard Amerikaanse dollar. Dit herstel in de smartphonemarkt toont aan dat Qualcomm een belangrijke speler blijft in deze sector, met geavanceerde producten die voldoen aan de veranderende consumentenvraag.
  • Automotive segment: Qualcomm's omzet uit het automotive segment steeg met 87% op jaarbasis naar 811 miljoen Amerikaanse dollar. Het bedrijf heeft strategische samenwerkingen met toonaangevende autofabrikanten en blijft zijn Snapdragon Digital Chassis ontwikkelen om geavanceerde AI-toepassingen in auto's mogelijk te maken.
  • Internet of Things (IoT): Hoewel de omzet in het IoT-segment met 8% daalde, blijft Qualcomm investeren in deze sector. Het bedrijf werkt samen met bedrijven zoals Meta aan innovatieve toepassingen zoals de Quest-headsets en ontwikkelt een nieuwe productroadmap voor industriële IoT-oplossingen.
  • Licenties en patenten: Qualcomm's licentie-inkomsten stegen met 3% op jaarbasis naar 1,3 miljard Amerikaanse dollar. Dit segment blijft een stabiele inkomstenbron voor het bedrijf, vooral door de groei van 5G-technologieën.

Innovatie en technologieontwikkeling

Qualcomm blijft vooroplopen in technologische innovaties met een sterke focus op AI en 5G. De recente lancering van de Snapdragon X Series voor PC's markeert een belangrijke mijlpaal in de diversificatie van Qualcomm's productportfolio. Deze chipsets bieden geavanceerde AI-mogelijkheden en hoge prestaties, waardoor Qualcomm een belangrijke speler wordt in de PC-markt.

Het bedrijf blijft ook investeren in onderzoek en ontwikkeling om zijn technologisch leiderschap te behouden. De ontwikkeling van nieuwe generaties Snapdragon-chips, die AI-functionaliteiten naar smartphones brengen, en de uitbreiding van AI-oplossingen naar de automotive sector, zijn voorbeelden van hoe Qualcomm zijn technologieën blijft vernieuwen.

Kapitaalallocatie en aandeelhouderswaarde

Qualcomm's efficiënte kapitaalallocatie, zoals blijkt uit de uitkering van 949 miljoen Amerikaanse dollar aan dividenden en de terugkoop van 7 miljoen aandelen voor 1,3 miljard Amerikaanse dollar, toont aan dat het bedrijf zich inzet voor het maximaliseren van aandeelhouderswaarde. Deze acties onderstrepen de sterke kaspositie en het vertrouwen van het management in de toekomstige groei.

Op basis van de sterke financiële prestaties, strategische diversificatie, voortdurende technologische innovaties en positieve vooruitzichten, blijft Qualcomm een aantrekkelijke investering.

Het bedrijf heeft bewezen in staat te zijn om zijn marktaandeel te vergroten en nieuwe groeimogelijkheden te benutten. Wij hebben eerder aandelen Qualcomm aangeschaft en blijven optimistisch over de toekomstige prestaties van het bedrijf, ondersteund door de sterke cijfers en strategische richting.

Qualcomm's positie als leider in de halfgeleiderindustrie, gecombineerd met zijn focus op opkomende technologieën zoals AI en 5G, maakt het aandeel een waardevolle toevoeging aan elke beleggingsportefeuille.

Sterke punten

  • Omzetgroei: Qualcomm rapporteerde een omzet van 9,39 miljard Amerikaanse dollar, wat de verwachtingen van 9,23 miljard Amerikaanse dollar overtrof.
  • Winst per aandeel: De aangepaste winst per aandeel was 2,33 Amerikaanse dollar, hoger dan de verwachte 2,25 Amerikaanse dollar.
  • Netto-inkomen: Het netto-inkomen steeg naar 2,13 miljard Amerikaanse dollar, een significante verbetering ten opzichte van het voorgaande jaar.
  • Handsetverkoop: De verkoop van handsets steeg met 12% op jaarbasis naar 5,9 miljard Amerikaanse dollar, wat wijst op een herstel in de smartphonemarkt.
  • Automotive segment: De omzet uit het automotive segment steeg met 87% op jaarbasis naar 811 miljoen Amerikaanse dollar, wat een sterke groeimogelijkheid aangeeft.
  • Kapitaalallocatie: Qualcomm keerde 949 miljoen Amerikaanse dollar aan dividenden uit en kocht 7 miljoen aandelen terug voor 1,3 miljard Amerikaanse dollar.

Zwakke punten

  • IoT-omzet: De omzet uit het Internet of Things (IoT) segment daalde met 8% op jaarbasis naar 1,4 miljard Amerikaanse dollar, wat de verwachtingen overtrof, maar toch een daling vertegenwoordigt.
  • Licentie-inkomsten: De licentie-inkomsten stegen slechts met 3% op jaarbasis naar 1,3 miljard Amerikaanse dollar, wat minder indrukwekkend is in vergelijking met andere segmenten.

Strategische focus en diversificatie

Qualcomm's strategie om zijn inkomstenbronnen te diversifiëren en te investeren in opkomende technologieën heeft zijn vruchten afgeworpen. Enkele van de belangrijkste punten van deze strategie zijn:

  • Handsets: De verkoop van handsets steeg met 12% op jaarbasis naar 5,9 miljard Amerikaanse dollar. Dit geeft aan dat de smartphonemarkt zich herstelt en dat Qualcomm een belangrijke speler blijft in deze sector.
  • Automotive segment: De omzet uit het automotive segment steeg met 87% op jaarbasis naar 811 miljoen Amerikaanse dollar. Qualcomm heeft strategische partnerschappen gesloten met wereldwijde autofabrikanten en blijft zijn Snapdragon Digital Chassis ontwikkelen om geavanceerde AI-toepassingen in auto's mogelijk te maken.
  • Internet of Things (IoT): Hoewel de omzet in het IoT-segment met 8% daalde, blijft Qualcomm investeren in deze sector. Het bedrijf heeft nieuwe producten gelanceerd en werkt samen met bedrijven zoals Meta aan innovatieve toepassingen zoals de Quest-headsets.
  • Licenties en patenten: Qualcomm's licentie-inkomsten stegen met 3% op jaarbasis naar 1,3 miljard Amerikaanse dollar. Dit segment blijft een stabiele inkomstenbron voor het bedrijf, vooral door de groei van 5G-technologieën.

Innovatie en technologieontwikkeling

Qualcomm blijft voorop lopen in technologische innovaties, met een sterke focus op AI en 5G. De recente lancering van de Snapdragon X Series voor PC's markeert een belangrijke mijlpaal in de diversificatie van Qualcomm's productportfolio. Deze chipsets bieden geavanceerde AI-mogelijkheden en hoge prestaties, waardoor Qualcomm een belangrijke speler wordt in de PC-markt.

Daarnaast blijft Qualcomm investeren in onderzoek en ontwikkeling om zijn technologisch leiderschap te behouden. De ontwikkeling van nieuwe generaties Snapdragon-chips, die AI-functionaliteiten naar smartphones brengen, en de uitbreiding van AI-oplossingen naar de automotive sector, zijn voorbeelden van hoe Qualcomm zijn technologieën blijft vernieuwen.

Citaat uit het persbericht

Cristiano Amon, President en CEO van Qualcomm, benadrukte in het persbericht de strategische successen en de diversificatie van het bedrijf: "Onze strategische partnerschappen met toonaangevende fabrikanten, zoals Samsung, versterken onze positie in de markt. We blijven voorop lopen met onze Snapdragon-chips, die AI-mogelijkheden naar smartphones en andere apparaten brengen. Onze focus ligt op het uitbreiden van onze oplossingen in de automotive sector en het integreren van geavanceerde AI-toepassingen in onze Snapdragon Digital Chassis."

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.