Navigation

Randstad: spreekt zichzelf tegen bij toelichting cijfers

Randstad (RAND) presteerde in het tweede kwartaal van 2023 beter dan verwacht wat betreft de omzet. Ook zouden de marktontwikkelingen in juli suggereren dat deze positieve trend zich zal voortzetten in het derde kwartaal.

Cijfers geen reden wat te doen: tegenstrijdige uitspraken

De cijfers en de toelichting zijn voor ons geen reden om iets met dit aandeel te doen. Zeker niet, omdat het bedrijf zich zelfs tegenspreekt. Enerzijds suggereren ze dat de trend in juli positief is en zich in het derde kwartaal zal voortzetten. Maar anderzijds zegt Randstad ook dat het vermogen om vooruit te kijken beperkt blijft.

Het verdienmodel van Randstad zit al jaren op "slot". Dit geldt niet alleen voor Randstad, maar ook voor andere bedrijven in de sector. Er wordt niet meer voldoende geprofiteerd van een opleving in de arbeidsmarkt en ook niet van onzekerheid in deze markt die juist goed zou kunnen zijn voor het uitzendwezen.

De brutomarge verslechterde, dat is negatief. Wel verbeterde de vrije kasstroom, wat een lichtpuntje is.

Het aandeel doet al jaren niets. Het zit in een ruime bandbreedte en kan oude toppen van jaren geleden niet doorbreken. Zodoende zien wij geen aanleiding om iets te doen met het aandeel en blijven we neutraal.

De omzet daalde met 5,1 procent op jaarbasis tot 6.465 miljoen euro. De onderliggende EBITA kwam uit op 271 miljoen euro. De brutomarge daalde naar 20,7 procent, terwijl dit een jaar eerder nog 21,2 procent was. De nettowinst was 135 miljoen euro, in vergelijking met 196 miljoen euro vorig jaar. De vrije kasstroom steeg tot 126 miljoen euro, ten opzichte van 55 miljoen euro vorig jaar.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.