Navigation

RTX: met cijfers - iets hoger voorbeurs - op stijging vanaf $ 94,5

RTX: met cijfers - iets hoger voorbeurs - op stijging vanaf $ 94,5

RTX $RTX rapporteerde beter dan verwachte resultaten voor het derde kwartaal van 2024. De omzet steeg met 6% naar $20,1 miljard, en de aangepaste winst per aandeel steeg met 16% naar $1,45.

De vrije kasstroom bedroeg $2 miljard, en de orderportefeuille bereikte $221 miljard. RTX heeft ook de vooruitzichten voor 2024 verhoogd, met een verwachte omzet tussen $79,25 en $79,75 miljard en een aangepaste winst per aandeel tussen $5,50 en $5,58.

Visie op het aandeel

De cijfers van RTX zijn prima, vooral gezien de sterke operationele prestaties en de verhoogde vooruitzichten voor 2024. We zitten momenteel op een stijging vanaf $94,50.

Het bedrijf is actief in groeisectoren zoals de defensie- en luchtvaartindustrie, waar de vraag naar geavanceerde technologieën en systemen blijft toenemen. Dit wordt onderbouwd door de recordorderportefeuille van $221 miljard, waarvan $131 miljard afkomstig is uit de commerciële luchtvaart en $90 miljard uit defensie. Deze cijfers suggereren dat RTX een sterke positie heeft om te profiteren van zowel civiele als militaire investeringen, wat essentieel is voor duurzame groei.

RTX maakt effectief gebruik van deze groeikansen, vooral binnen de divisies Collins Aerospace en Pratt & Whitney. Collins Aerospace, bijvoorbeeld, laat een gezonde groei in defensieverkopen zien (+14%) en een stijgende vraag in de commerciële aftermarket (+9%). Hoewel er enige druk was door lagere smalbodyvolumes in commerciële OE, heeft de diversificatie naar aftermarket-diensten en defensie deze druk weten te compenseren.

Pratt & Whitney, een andere belangrijke divisie, toont indrukwekkende winstgroei van 45%, vooral dankzij de stijgende vraag naar zowel commerciële aftermarket als militaire motoren.

Dit toont de weerbaarheid van RTX in verschillende markten, en de flexibiliteit om in te spelen op veranderende dynamieken binnen de luchtvaart- en defensie-industrieën.

Hoewel hogere productiekosten bij Pratt & Whitney enige impact hadden, is dit meer een reflectie van de stijgende vraag en het complexe karakter van de producten dan van negatieve externe marktdruk.

De gunstige mix van commerciële aftermarket en defensieverkopen ondersteunt ook de marges, wat erop wijst dat RTX in staat is om prijsdruk te vermijden door waarde toe te voegen via technologische innovatie en schaalvoordelen.

Wat betreft de concurrentiedynamiek, blijft RTX een leider in de sector door het behalen van aanzienlijke synergievoordelen van $90 miljoen in het derde kwartaal, wat bijdraagt aan de totale kostenbesparing van $2 miljard sinds de fusie. Dit wijst op een sterk kostenbeheer en efficiëntieverbetering, wat van vitaal belang is om concurrerend te blijven in deze sector.

Gezien deze factoren zien wij verdere opwaartse potentie voor RTX. Het bedrijf opereert in een structurele groeisector (defense) en weet goed gebruik te maken van deze dynamiek door te investeren in zowel commerciële als militaire technologieën. Ondanks enkele kortetermijnuitdagingen op het gebied van kosten en productiemix, blijven de lange termijn vooruitzichten solide. We blijven positief over de vooruitzichten van het aandeel.

Sterke punten

  • Omzetgroei van 6% naar $20,1 miljard.
  • Aangepaste winst per aandeel steeg met 16% naar $1,45.
  • Vrije kasstroom van $2 miljard.
  • Sterke vraag in commerciële aftermarket en defensie.
  • Orderportefeuille steeg naar een record van $221 miljard.
  • Kostenbesparingen behaald van $90 miljoen, met een totaal van $2 miljard sinds de fusie.

Zwakke punten

  • De vrije kasstroom daalde met 28% ten opzichte van vorig jaar.
  • De operationele kasstroom daalde met 24% naar $2,5 miljard.
  • Hogere productiekosten bij Pratt & Whitney door stijgende kosten van grote commerciële motoren.
  • Lagere verkopen van commerciële originele apparatuur (OE) bij Collins Aerospace door verminderde smalbodies.
  • Hogere rentelasten en lagere pensioeninkomsten drukken op de winst.

Vooruitzichten (guidance)

RTX heeft de omzet- en winstverwachtingen voor het volledige jaar 2024 naar boven bijgesteld. De aangepaste omzet wordt nu verwacht tussen $79,25 en $79,75 miljard, een stijging ten opzichte van de eerdere schatting van $78,75 tot $79,5 miljard. De aangepaste winst per aandeel wordt verwacht tussen $5,50 en $5,58, hoger dan de eerder geschatte $5,35 tot $5,45. De vrije kasstroom blijft naar verwachting ongeveer $4,7 miljard.

Cijfers en divisies

  • Collins Aerospace: De omzet steeg met 7% naar $7,075 miljard, vooral dankzij een sterke vraag in defensie (+14%) en commerciële aftermarket (+9%). De winst steeg met 18% naar $1,062 miljard, mede door hogere verkoopvolumes in defensie.
  • Pratt & Whitney: De omzet steeg met 14% naar $7,239 miljard, gedreven door groei in commerciële aftermarket (+13%) en militaire activiteiten (+20%). De operationele winst steeg met 45% naar $597 miljoen.
  • Raytheon: De omzet daalde met 1% naar $6,386 miljard door de desinvestering van de Cybersecurity, Intelligence en Services-divisie. Zonder deze desinvestering steeg de omzet met 5%. De operationele winst steeg met 16% naar $647 miljoen, vooral dankzij hogere productiviteit en gunstige productmix.

Uitspraken van de CEO

RTX President en CEO Chris Calio verklaarde: “RTX heeft opnieuw een sterk kwartaal van organische omzetgroei, margeverbetering en vrije kasstroom gerealiseerd. De sterke vraag, vooral binnen commerciële aftermarket en defensie, geeft ons vertrouwen om de vooruitzichten voor het hele jaar 2024 opnieuw te verhogen.”

Resumerend

RTX heeft solide prestaties geleverd, met beter dan verwachte omzet- en winstgroei. Ondanks enkele kostenstijgingen en lagere kasstromen, blijven de lange termijn vooruitzichten positief, dankzij sterke vraag en een recordorderportefeuille van $221 miljard. Wij zien potentieel voor verdere groei, met name in de defensie- en commerciële luchtvaartsectoren.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.