Navigation

Brazilië: verlaagt rente met 50 bp: eerder long gegaan

De centrale bank van Brazilië (Copom) verraste de markten met een renteverlaging van 50 basispunten, waardoor de benchmark rente op 13,25% kwam.

Wij zijn in juli Brazilië gaan kopen via een ETF [regiogebonden of je er wel of niet in mag handelen] en houden deze positie aan. De reden was dat de inflatie inderdaad kan afnemen en de economie kan profiteren van verschillende hervormingen.

Ook zal Brazilië gaan profiteren van een grotere vraag naar grondstoffen. Daar komt bij dat Braziliaanse aandelen niet duur zijn. Nu inflatie en de rente mogelijk verder zullen afnemen wordt er grotere instroom van buitenlandse beleggers verwacht. Dat is positief.

De koers gedreven actie is nog matig en we moeten geduld hebben. Maar uiteindelijk denken we dat in de komende jaren de koers van deze ETF (of een andere) kan verdubbelen.

Achtergrond bij het besluit om de rente te verlagen

De renteverlaging volgt op een reeks renteverhogingen om de inflatie te bestrijden. Nieuwe bestuursleden van de centrale bank stemden voor de meer agressieve verlaging.

De vooruitgang van de economische agenda van de regering en afkoelende economische activiteit hebben ook bijgedragen aan het besluit.

De inflatie wordt verwacht weer op te pikken in de tweede helft van het jaar, vanwege minder gunstige basis-effecten. De centrale bank heeft haar inflatieprognose voor 2023 woensdag bijgewerkt naar 4,9%, van 5,0% in juni.

Copom zei dat de renteverlagingen in lijn zijn met haar strategie om de inflatie binnen het relevante beleidshorizon terug te brengen naar haar doelstelling, wat nu ook 2024 en 2025 omvat, zij het in mindere mate.

Het inflatiedoel van Brazilië is 3% voor beide jaren. Beleidsmakers zeiden in hun verklaring dat ze nu verwachten dat de consumentenprijzen met 3,4% zullen stijgen in 2024 en 3,0% in 2025.

Brazil central bank kicks off rate cuts more aggressively than expected
Brazil’s central bank kicked off its rate-cutting cycle more aggressively than expected on Wednesday, reducing its benchmark interest rate by 50 basis points and signaling more of the same in the months ahead due to an improving inflation outlook.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.