Navigation

Amerikaanse lange rente blijft oplopen -meer informatie

Amerikaanse lange rente blijft oplopen -meer informatie

De verkoop van Amerikaanse staatsobligaties concentreert zich momenteel voornamelijk op langlopende obligaties. Bijvoorbeeld het 30 jarige papier. Dit is opmerkelijk omdat deze obligaties minder gevoelig zijn voor het beleid van de Federal Reserve (Fed).

Mogelijke oorzaken (niet beperkt tot)

Deze situatie kan misschien worden geïnterpreteerd als een reactie op de downgrade van Fitch die over een langere periode eventueel invloed kan hebben Daar is overigens geen hard bewijs voor gezien de bewegingen van de Amerikaanse staatsleningen na de downgrade van S&P in 2011.

Daarnaast lijkt een deel van de markt te geloven dat de Fed er niet in slaagt om de inflatie binnen een redelijke termijn terug te brengen naar het gewenste niveau van 2%. Hierdoor wordt er gespeculeerd dat de Fed deze doelstelling mogelijk zal laten varen.

Ook denkt een groep beleggers dat de Fed na de huidige opwaartse rentecyclus de rente langer dan verwacht op een hoog niveau zal houden. Dit zou dan inhouden dan pas tegen het einde van 2024 of zelfs pas in 2025 de rente weer wordt verlaagd.

De effecten van stijgende lange rente

Wat betreft obligaties zelf, blijft de verkoop van langlopende Amerikaanse staatsobligaties momenteel een belangrijk aandachtspunt voor investeerders vanwege de genoemde redenen. Als het Amerikaanse papier de huidige trend voortzet en nieuwe toppen bereikt, kan dat zelfs leiden tot een verdere sell-off en tot nieuwe problemen bij bijvoorbeeld sommige banken en sommige pensioenfondsen.

Lange dalende rente trend doorbroken

Het is "een beetje angstig om te zien aan de chart van het 30 jarige Amerikaans papier dat een lange dalende trend die al tientallen jaren intact was is doorbroken.

aandelen kunnen negatief reageren

De situatie in langlopende obligaties kan effect hebben op aandelen op de korte termijn wat mogelijk negatief is. Tot nu toe is de stijgende rente (gedeeltelijk terecht) genegeerd, maar als deze weer gaat oplopen is de kans groter dat er nu wel een reactie op volgt. Dit doordat de markt als geheel onzekerder wordt

Positionering obligaties
Momenteel zitten we op een stijging van het 5-jarige papier en het 10-jarige Amerikaanse papier. We houden deze posities vast, maar zijn zeker meer onzeker geworden dan enkele maanden geleden.

Toch willen we deze posities aanhouden omdat het er nog steeds naar uitziet dat de Fed rente binnenkort wel een top nadert en dit zou dan voor verschillende looptijden tot 10 jaar op een gegeven moment voor een draai moeten zorgen. Wanneer dat precies zal zijn is nu ook onduidelijker door het grote aanbod van nieuw papier door de Amerikaanse overheid.

Morgen komen de werkgelegenheidscijfers uit. Die kunnen misschien op papier (tot 10 jaar) flinke invloed hebben. Daarna moet er weer gekeken worden. Er zijn naast deze cijfers veel andere zaken die een rol spelen en dat willen we nogmaals benadrukken, zoals dus de enorme uitgiftes van Amerikaanse obligaties die naar de markt gaan. Tot slot, als de rente hierdoor opwaarts blijft bewegen sluiten wij een Japan-achtige yield curve control niet uit voor de VS in de toekomst.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.