Navigation

Obligaties: op vrijdag in herstel - beeld nog onzeker

Obligatiemarkten zijn iets hersteld op vrijdag na de werkgelegenheidscijfers in de VS. De markten schatten de kans op een renteverhoging van 25 basispunten bij de volgende FOMC-vergadering op 20 september in op 12%, wat lager is dan de 17% op donderdag.

Het huidige beeld op de rentemarkten is onduidelijk. Waarschijnlijk zal de officiële rente in de belangrijke westerse gebieden nog steeds een top bereiken later dit jaar of begin volgend jaar.

Maar er wordt ook gesuggereerd door marktparticipanten dat de rente langer dan verwacht hoog kan blijven, omdat steeds meer signalen erop wijzen dat de VS misschien helemaal geen economische krimp gaat meemaken.

De ontwikkelingen in de VS zullen ook Europa beïnvloeden terwijl er juist steeds meer signalen zijn dat de ECB minder nerveus hoeft te zijn over de inflatie.

Wat dat betreft rekenen wij erop dat de obligatiemarkten op de korte termijn onzekerder zijn, ook vanwege het onduidelijke technische beeld.

Ook is de kans aanwezig dat obligatiebeleggers verrast worden en dat er nog verdere dalingen van staatsleningen (stijgende rente) zullen plaatsvinden doordat er een enorme aanbod is door nieuwe uitgiftes door de Amerikaanse overheid.

Hoe dan ook, ondanks het onduidelijkere beeld blijft de stelling dat inflatie zal afnemen en dat de rente rond een hoogtepunt beweegt en uiteindelijk toch gaat dalen. Hoeveel is onzekerder geworden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.