Navigation

Rente: 30 jarige yield VS op nieuwe top - slecht voor aandelen

De rente op het 30 jarig staatspapier heeft een nieuwe top bereikt op 4,36% na het uitkomen van de Fed miutes die aangeven dat de de rente verder verhoogd kan worden. De top van oktober 2022 is deze woensdag overschreden en indices, zoals de S&P 500 $SPX, zijn verder gedaald.

Destijds, in 2022, daalde de rente weer en was de hoop dat de top definitief was gepasseerd. Nu blijkt dat de eerdere daling een false move is geweest. Dit kan deze keer, hogere rente, leiden tot druk op aandelen.


Negeren hogere rente is steeds moeilijker

De nieuwe opwaartse beweging van de marktrente geeft aan dat de markt rekent op een rente die veel langer hoog blijft. Tot nu toe is de hoge rente genegeerd. Nu lijkt dat steeds moeilijker te worden voor aandelen.


Nog steeds blijkt de markt rekening te houden met slechts één renteverhoging en een verlaging die door de Fed in de zomer van volgend jaar wordt ingezet.  Maar doordat dit niet langer een "sure thing" is, is de kans groter dat de stijgende rente tot een verdere correctie van aandelen zal leiden.


De stijgende rente is niet het einde van de wereld. De geschiedenis leert dat het wel tot grote neerwaartse bewegingen van aandelen kan leiden. Maar steeds volgt ook een herstel. Daarnaast heeft de rente in het verleden nog veel hoger gestaan en wisten aandelen ook te stijgen.


Conclusie

Een hogere rente voor langer, iets waar rekening mee moet worden gehouden en dat maakt de kans groter op verdere neerwaartse volatiliteit van aandelen. Dit ook gezien het feit dat deze al meer shaky erbij liggen en veel aandelen, met name in de techsector, duur zijn.

Het betekent dus dat we, net als de laatste tijd, al rekening hielden of houden met een (tijdelijke) daling. We blijven voorzichtig, veel posities zijn we tijdelijk aan het reduceren, stops zijn in winst geplaatst en laten we eens kijken waar deze daling naartoe leidt.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.