Navigation

BoJ: Yield Curve Control minder strikt - yen sterker

De Bank van Japan (BoJ) zal doorgaan met haar operaties voor het beheersen van de rentecurve (Yield Curve Control, YCC), maar met een minder strikte benadering.

Specifiek heeft de BOJ het bereik voor rendementen op 10-jaars overheidsobligaties gehandhaafd tussen negatieve 0,5% en 0,5%, maar beschouwt dit bereik nu als referentie in plaats van harde grenzen. De Bank van Japan (BOJ) erkent de noodzaak van meer flexibiliteit in haar monetaire versoepeling vanwege onzekerheden in economische activiteit en prijzen.

De BOJ heeft nu de korte rentetarieven op een negatieve 0,1% gehouden en bevestigd haar monetaire beleid om loongroei te bevorderen en de inflatie dichter bij het doelbereik van 2% per jaar te brengen.

BoJ beslissing: eerste signaal loslaten huidige corridor YCC

De BoJ  zal doorgaan met zijn operaties voor het beheersen van de rentecurve (Yield Curve Control, YCC), maar met een minder strikte benadering. Deze stap wijst op een mogelijke verschuiving in de ultra-dovish houding van de BOJ. Geld zal worden gerepatrieerd wat kan leiden tot een sterkere yen.

Dit betekent eigenlijk voor het eerst sinds lange tijd dat er een eerste signaal is gegeven dat haar Yield Curve Control minder strak wordt, wat in wezen een vorm is van een renteverhoging.

Het gevolg hiervan is dat er een verandering kan komen in de zogenaamde carry trade (zie eerdere berichtgeving), wat dus weer kan leiden tot een sterkere yen.

Nadat we in 2022 long zaten op de dollar tegen de yen ($USDJPY) zijn we in januari van dit jaar begonnen met het positioneren voor een daling van de USDJPY. Deze positie is veel te vroeg ingenomen, maar we hebben deze wel vastgehouden.

Na de beslissingen van vandaag van de BoJ is er een eerste signaal gegeven van een wijziging in haar beleid en zodoende houden we deze shorts vast.

Mocht er een nog duidelijker signaal komen dat de draai in de USDJPY daadwerkelijk is begonnen, dan is de kans groot dat we nog een extra positie innemen in de verkoop van de dollar tegen de yen (USDJPY).

De kerninflatie in Japan, die volatiele items zoals verse voedsel- en brandstofprijzen uitsluit, blijft ook op een hoog niveau, wat aangeeft dat de onderliggende prijsdruk op de BOJ en de Japanse economie toeneemt.

Enige extra informatie over de BoJ

De bank verwacht een kerninflatie van consumentenprijzen van 3% in het fiscale jaar 2023 en vervolgens een trend rond 1,5% tot 2% in fiscale jaren 2024 en 2025.

Yield Curve Control (YCC) werd in 2016 geïntroduceerd omdat een verhoogde obligatieaankoop geen inflatie-opwekking tot stand bracht en het beoogde de rentecurve te beheersen om korte tot middellange termijn rentes te beïnvloeden, liquiditeit te vergroten zonder de opbrengsten op langlopende obligaties te verlagen en rendementen voor lange termijn beleggers te schaden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.