Navigation

Rheinmetall: cijfers geen upside surprise - sterke order porfolio - visie op het aandeel

Rheinmetall: cijfers geen upside surprise - sterke order porfolio - visie op het aandeel

Rheinmetall $RHM heeft het eerste kwartaal van 2024 afgesloten met een voortgezette verkoopgroei en significant hogere inkomsten, gedreven door een sterke vraag in de militaire sector. Toch was er geen opwaartse verrassing.

Het bedrijf boekte een omzet en winst die lager waren dan de verwachtingen van analisten voor het eerste kwartaal, maar bevestigde de verwachtingen voor het jaar omdat overheden orders blijven plaatsen voor munitie, luchtverdedigingssystemen en ander militair materieel te midden van geopolitieke spanningen.

Visie op het aandeel

Gezien de bevestigde positieve vooruitzichten voor 2024, zijn we optimistisch over de toekomstige prestaties van Rheinmetall. De aanzienlijke toename van de orderportefeuille en de stabiele omzetgroei in de militaire sector onderstrepen het groeipotentieel van het bedrijf.

Ondanks de daling in vrije kasstroom en winst per aandeel, blijven de vooruitzichten positief dankzij de verwachte omzetstijging en verbetering van de operationele marge.

De cijfers van Rheinmetall zelf zijn wel aan de milde kant te noemen, met andere woorden er zit geen upside surprise in en zijn eerder negatief. Het kan zijn dat de markt hierop gaat reageren en dit gaat aangrijpen om winst te nemen in het aandeel Rheinmetall.

Echter, gezien de sterke vooruitzichten mag gesteld worden dat het aandeel nog steeds in een opwaartse trend zit. Toch willen we ook melden, nadat wij op een heel gunstig niveau rond de 223 euro op een stijging zijn gegaan in het aandeel, dat als de markt het zwaarder laat wegen dat de huidige resultaten iets aan de lichte kant zijn in plaats van de groei van de orderportefeuille en de outlook, dan is het best mogelijk dat ook wij besluiten om de positie wat te reduceren.

Nu zitten we, nadat weer eerder een klein reductie hadden doorgevoerd (de R in de grafiek), op een stijging waarbij we een stop hebben liggen op 350 euro. Met andere woorden: stel dat we volledig blijven zitten, hebben we altijd nog een free ride en een grote winst. We komen hier na de opening zo nodig op terug.

Samenvatting en financiële vooruitzichten

Rheinmetall rapporteerde een omzetstijging van 16% in het eerste kwartaal van 2024, met een geconsolideerde omzet van ongeveer €1,6 miljard. De bedrijfsresultaten stegen met 60% tot €134 miljoen en de operationele marge verbeterde aanzienlijk tot 8,5%.

De waarde van de orderportefeuille steeg met 43% tot €40,2 miljard, mede door de groei van orders uit Duitsland, het Nabije Oosten en Australië.

De vrije kasstroom daalde echter van €-105 miljoen in het eerste kwartaal van 2023 tot €-187 miljoen in dezelfde periode van 2024, voornamelijk door een toename van de voorraden en kasuitgaven.

De vooruitzichten (guidance) voor 2024 werden bevestigd, met een verwachte jaarlijkse omzet van ongeveer €10 miljard en een verbetering van de operationele marge naar ongeveer 14% tot 15%.

Sterke punten

  • Omzetgroei: Een toename van 16% tot €1,6 miljard.(Wel onder de schattingen.)
  • Operationele winst: Een stijging van 60% tot €134 miljoen.
  • Orderportefeuille: Een stijging van 43% tot €40,2 miljard.
  • Militaire sector: Sterke prestaties, vooral door de vraag naar munitie en militaire voertuigen.
  • Orderontvangsten: Stijging van 27% tot €4 miljard.

Zwakke punten

  • Vrije kasstroom: Daling tot €-187 miljoen, door toename van voorraden en kasuitgaven.
  • Operationele marge in bepaalde sectoren: Daling in segmenten zoals voertuigsystemen.
  • Winst per aandeel: Licht gedaald van €1,21 tot €1,13.

Toelichting van de CEO

Armin Papperger, CEO van Rheinmetall, verklaarde: “We zijn goed op weg om onze ambitieuze jaarlijkse doelstellingen voor duurzame, winstgevende groei te behalen. Rheinmetall is nodig door een groot aantal landen, nu en in de toekomst, om te voldoen aan de sterk stijgende vraag naar militair materieel. Hoogwaardige raamovereenkomsten bieden ons een goede orderportefeuille en zorgen voor capaciteitsbenutting over een langere periode.”

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.