Navigation

Amsterdam aandelen: roadmap AEX fondsen - herhaling

Amsterdam aandelen: roadmap AEX fondsen - herhaling

We gaan beginnen met onze Roadmap. Deze Roadmap biedt een beknopte situatie-analyse en onze visie op elk aandeel. We starten met de aandelen die deel uitmaken van AEX.

De Roadmap dient als geheugensteun en kan handig zijn als we langere tijd niets hebben geschreven over een aandeel. Dat houdt namelijk niet in dat de situatie rond het aandeel niet wordt gevolgd, waardoor de Roadmap steeds weer een mooie geheugensteun is.

Uiteindelijk gaan we de Roadmap uitbreiden naar alle fondsen die we volgen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten en de rest van de wereld.

ABN AMRO Het aandeel ABN AMRO wordt positief beoordeeld. Hoewel het niet in een rechte lijn zal stijgen, denken we dat er meer ruimte is naar boven. De expansie in Duitsland wordt als positief gezien en we hebben het idee dat ABN AMRO meer ruimte krijgt om eigen aandelen in te kopen.
Adyen Adyen wordt gezien als een aandeel wat neutraal, dus eerlijk, gewaardeerd is. Hoewel bij een betere stemming in tech waarschijnlijk zo 10% naar boven kan schieten, zien we op de langere termijn enige uitdagingen. Deze uitdagingen zijn vooral de investeringen in technologie en de mogelijkheid dat door concurrentie de marges verslechteren. Wel geldt voor Adyen dat het een dominante positie heeft met grote klanten.
Aegon Aegon zien we als een aandeel dat ondergewaardeerd is. Dit aandeel wordt dus positief beoordeeld. Het heeft een aantrekkelijk dividendrendement en het feit dat het bijna volledig gaat inzetten op Amerika via Transamerica, zien we als een goede zet. Aegon zou waarschijnlijk de komende tijd veel overtollige kastgelden kunnen uitkeren aan aandeelhouders.
Ahold Hoewel Ahold de laatste tijd misschien met wat positieve geluiden komt, beoordelen wij het aandeel als neutraal. Dit komt omdat er nog altijd veel uitdagingen zijn, zoals de vraag hoe het koopgedrag van de consument zal zijn. Ook blijven we ons toch afvragen of de kans aanwezig is dat op het moment dat prijsverhogingen moeilijker zijn door te voeren, de marges wat slechter kunnen worden. Dit geldt vooral voor Amerika.
AkzoNobel De kans dat AkzoNobel met een winstwaarschuwing komt is evident. Dit nadat dit al is ingefluisterd aan een kleine groep analisten. Ondanks dat wordt AkzoNobel toch positief beoordeeld. Het slechte nieuws zit ons inziens al grotendeels in de koers. En wat we vooral knap vinden van het bedrijf is dat het door deze slechte tijden heen weet te manoeuvreren, waarbij het resultaat redelijk op peil blijft.
ArcelorMittal Het aandeel ArcelorMittal wordt als neutraal beoordeeld. Ook kijkend naar de chart zit het aandeel langere tijd in een onduidelijk koerspatroon. Tevens sluiten we toch niet geheel uit dat ArcelorMittal nog één keer haar verwachtingen gaat temperen.
ASM International Het aandeel ASM International hebben we eerder een sterke winst op genomen. En hoewel we het niet uitsluiten dat het aandeel nog verder door zal stijgen, wachten wij nu toch af op een correctie om opnieuw in te stappen. Zodoende wordt ASM International neutraal beoordeeld.
ASML Het aandeel ASML zien we een verdere stijging in, hoewel het niet in rechte lijn hoeft te zijn. ASML beoordelen we al langer positief. En we willen in deze monopoliespeler absoluut op een stijging blijven zitten. Vooral volgend jaar verwachten we een flinke winstvoorsnelling wat eventueel tot een verdere koersstijging kan leiden. Het aandeel wordt dus positief beoordeeld.
ASR Nederland Het aandeel ASR Nederland zou weleens meer opwaarts potentieel kunnen hebben. Er was na de beleggersdag onlangs enige teleurstelling dat de payoutratio voor het dividend lager was dan verwacht. Maar dit was juist een goede zet. Want ASR Nederland gaat deze gelden gebruiken om te expanderen wat uiteindelijk weer ten goede komt aan de aandeelhouder. Zodoende rekenen we erop dat de koers van ASR Nederland kan doorstijgen.
Besi Voor Besi geldt dat we eerder winst hebben genomen. Na deze mooie winst vinden we het aandeel nu relatief duur. Er zijn geruchten dat er een samenwerking komt met Apple, dat is goed. Aan de andere kant is het aantal orders voor hybrid banding tot nu toe met 26 aan de lage kant. We vinden het dus eigenlijk onduidelijk of Besi nu alweer daadwerkelijk verder naar boven mag of eerst verder moet corrigeren. Zodoende zitten wij neutraal en wachten voordat we weer instappen eerst een correctie af.
DSM-Firmenich Nadat we de afgelopen paar jaar uiterst negatief waren over DSM-Firmenich, zijn we enkele maanden geleden geswitcht naar een positief oordeel. Dit heeft ermee te maken dat het management eindelijk de boel onder controle krijgt. Tevens gaat het nu een grote reorganisatie doorvoeren wat ten goede komt aan de aandeelhouder. Daarnaast sluiten we het niet uit dat de resultaten het dieptepunt zijn gepasseerd. Het aandeel wordt dus positief beoordeeld.
Exor Het aandeel Exor zien we als een aantrekkelijke investering. Het is geen spectaculair aandeel en zodoende geschikt voor een pensioenportfolio. Exor heeft onder meer belangen in Philips, Ferrari, Stellantis en een aantal andere automakers en andere bedrijven. Het bedrijf richt zich vooral op de automobielindustrie maar expandeert richting gezondheidszorg. We rekenen erop dat Exor gestaag verder zal stijgen.
Heineken Ondanks alle sportevenementen deze zomer, die misschien het resultaat van Heineken positief kunnen beïnvloeden, kijken wij neutraal tot zelfs een beetje negatief naar dit aandeel. Al jaren zit het in hun trading range en het lukt Heineken maar niet om de markt bij te benen op het gebied van speciaalbieren die vaak een mislukking zijn. Zodoende blijven we neutraal en doen niks met het aandeel Heineken.
IMCD Het aandeel IMCD beoordelen we neutraal. We zijn zelfs enigszins sceptisch of een trits van kleine overnames goed geïntegreerd kan worden en misschien zelfs eerst tot hogere kosten gaat leiden. We doen dus niets met het aandeel en staan langs de zijlijn.
ING Groep ING Groep beoordelen we positief. Hier geldt ook weer dat haar beleggingsdag gunstig is verlopen en dat het bedrijf aanzienlijke overtollige kassgelden heeft die terugvloeien naar de aandeelhouder. Zodoende verwachten we een verdere stijging.
KPN Het aandeel KPN zitten we op een stijging in. Gesteld moet worden dat we niet op een stijging zitten omdat we het nou zo'n fantastisch bedrijf vinden maar wel omdat de kans aanwezig is dat er een consolidatieslag gaat plaatsvinden in deze sector en momenteel genieten we een aardig dividend. Dit zou dan in zo'n geval kunnen leiden tot meer fusies en overnames. Dit mag als positief beoordeeld worden voor het aandeel.
NN Group Het aandeel NN Group behoort tot de financiële waarden in Amsterdam en net als bij de anderen voorzien we meer winsten in de toekomst. Het bedrijf heeft onlangs weer positieve signalen afgegeven aan beleggers en is steeds sterker gepositioneerd voor de toekomst.
Philips Het aandeel Philips waar we langere tijd negatief op waren zijn we nu op zich neutraal tot positief over. We wachten echter zelf op een beter instapniveau nadat we de recente rally hebben gemist. De apneu-affaire lijkt langzamerhand tot een einde te komen en daardoor kan Philips weer naar voren kijken. Zodoende rekenen we erop dat op elke dip kopers komen.
Prosus Het aandeel Prosus wordt positief beoordeeld met de aantekening dat het helaas op dit moment wel te weinig runners heeft. Echter, de kans is aanwezig dat het belang in Tencent toch weer meer waard gaat worden en dat zal een positief element voor Prosus kunnen zijn.
Randstad Het aandeel Randstad wordt al langere tijd als neutraal tot negatief bekeken. Het zit in een ruime trading range en het verdienmodel werkt niet meer. Wij doen er dus niks mee.
RELX RELX is één van de aandelen die al jarenlang wordt gezien als één van de betere pensioenfondsen. De uitgever profiteert nu ook extra van de AI om haar databases te ontsluiten wat wel eens tot extra winstgroei kan leiden.
Shell Het aandeel Shell wordt al langer positief beoordeeld en de koers doet het ook prima. De reden om bullish te blijven op Shell is omdat de topman een vooruitziende blik had dat er veel langer nog fossielen nodig zijn. Daar profiteert Shell nu van. Ook heeft het veel overtollig kastgeld om uit te keren aan aandeelhouders.
Universal Music Group (UMG) UMG volgen we op afstand en doen we helemaal niets mee. Met andere woorden, we hebben ook geen echte mening over dit aandeel.
Unilever Het aandeel Unilever wordt op zich neutraal beoordeeld met de aantekening dat de nieuwe topman Hein Schumacher echt een topper is. De reorganisatie van het bedrijf, het losmaken van de ijsafdeling en de kans dat er meer uitkeringen komen voor aandeelhouders is duidelijk gunstig. Toch ziet het er naar uit dat het aandeel voorlopig in lijn met de markt blijft bewegen. Dat is de reden dat we neutraal zijn met wel de aantekening dus dat de vooruitzichten nadat de topman Schumacher is aangetreden zijn verbeterd.
Wolters Kluwer Wolters Kluwer wordt gezien als een heel sterk bedrijf. Wolters Kluwer profiteert van artificiële intelligentie en het aandeel wordt al jarenlang gezien als een hoeksteen van een pensioenportfolio. We blijven dus positief gestemd over het aandeel.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.