Navigation

Herhaling: S&P 500: rendementen na verlagingen door de Fed - de chart

Herhaling: S&P 500: rendementen na verlagingen door de Fed - de chart

[Dit bericht is op vrijdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Historisch gezien worden renteverlagingen vaak doorgevoerd als reactie op economische vertragingen, met als doel de groei te stimuleren door lenen goedkoper te maken.

De reactie van de markt op deze renteverlagingen kan echter sterk variëren, afhankelijk van de bredere economische context. Wat echter opvalt is dat gemeten over de 12 maanden de reactie meestal positief is geweest sinds 1929 zoals te zien in de grafiek.

Overzicht van de grafiek

credits: Charles Schwab

De grafiek toont de procentuele rendementen van de S&P 500 12 maanden na de eerste renteverlaging van de Federal Reserve in verschillende historische gevallen, variërend van november 1929 tot juli 2019.

Belangrijkste Waarnemingen

Positieve rendementen in de meeste gevallen: Historisch gezien vertoonde de S&P 500 in de meerderheid van de geanalyseerde gevallen positieve rendementen 12 maanden na de eerste renteverlaging. Opmerkelijke periodes zijn onder andere:

    • December 1974: De S&P 500 kende een aanzienlijke winst van 33,5%.
    • Februari 1954: Er was een sterke opleving van 31,2%.
    • November 1929: Ondanks de nabijheid van het begin van de Grote Depressie, noteerde de S&P 500 nog steeds een winst van 35,1%.

Gevallen van negatieve rendementen: Niet alle renteverlagingen resulteerden echter in positieve marktresultaten. De grafiek markeert twee belangrijke perioden van negatieve rendementen:

    • Januari 2001: Na de renteverlaging daalde de S&P 500 met 13,0%, wat de implosie van de dot-com-zeepbel weerspiegelde.
    • September 2007: De meest significante daling van 17,6% vond plaats, wat het begin markeerde van de financiële crisis die zou uitmonden in de Grote Recessie.

Recent Voorbeeld - Juli 2019: Het meest recente datapunt, van juli 2019, toont een winst van 8,7% 12 maanden na de renteverlaging. Deze periode werd gekenmerkt door voortdurende economische expansie, maar met opkomende tekenen van een wereldwijde vertraging, wat de Fed ertoe bracht om preventief de rente te verlagen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.