Navigation

S&P 500: statistisch kans op positief kwartaal

De S&P 500 $SPX heeft voor het eerst in meer dan tien jaar een koerswinst geboekt van meer dan 10% "back-to-back quarterly". Dit is een opmerkelijke prestatie, gezien het feit dat sinds 1950 de index slechts zeven keer opeenvolgende dubbelcijferige winsten heeft behaald.

In het eerste kwartaal van 2024 steeg de index met 10,2%, gevolgd door een stijging van 11,2% in het vierde kwartaal van 2023. Met andere woorden: de S&P 500 heeft gedurende twee opeenvolgende kwartalen een winst van meer dan 10% behaald.

Historische gegevens laten zien dat de koersvorming in de daaropvolgende drie maanden over het algemeen positief waren met uitzondering van 1975 en 2012. Dit wijst statistisch gezien op meer all-time highs in dit kwartaal.

Het zijn uiteraard statistieken en tussentijdse correcties zijn mogelijk. Het kan echter mogelijk weer een "bewijs" zijn, onvoorziene omstandigheden daargelaten, dat de opwaartse cyclus in de index zich voortzet.

Het kan ook een signaal zijn dat veel relatief goedkope aandelen buiten de technologie kansen gaan bieden. Deze hebben een beperkte instroom van geldstromen gezien die vooral naar een bepaalde groep technologieaandelen gingen, waarbij dit in het afgelopen kwartaal al begon te veranderen naar een bredere spreiding.

Tot slot: vergeet voorlopig de angst voor hoge waarderingen. Ook dat is historisch gezien geen reden om met tussenliggende correcties misschien nog wel lange tijd verder te stijgen, totdat de muziek (inflows gelden) stopt en wanneer dat is, is nu nog niet te zeggen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.