Navigation

Herhaling: S&P 500: maandag slechtste dag van de week - andere dagen positief

Herhaling: S&P 500: maandag slechtste dag van de week - andere dagen positief

[Dit bericht is op maandag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Bezongen door the Bangles als "Mancic Monday' en door The Boomtown Rats als "I Dont't Like Monday's" hebben maandagen de twijfelachtige eer om de slechtste dag van de week te zijn voor de S&P 500 $SPX.

In het kader van onze omschakeling naar een grotere marktgerichtheid overwegen we hier iets mee te gaan doen. Dit gaan we nog even uitwerken.

DagAantal VoorkomstenGemiddeld Rendement% PositiefGeannualiseerd Rendement
Maandag4672-0,07%48,8%-18,4%
Dinsdag49330,05%51,6%12,9%
Woensdag49740,08%54,0%19,4%
Donderdag48820,04%52,7%9,9%
Vrijdag48550,05%54,6%13,4%

Op basis van gegevens van FactSet van 1928 tot heden wordt bevestigd dat de markten op maandag de slechtste prestaties laten zien en het minst vaak positief sluiten, gemeten aan de S&P 500 $SPX.

De dag dat de index het vaakst in de plus sluit, is vrijdag, en de dag met het beste gemiddelde rendement is woensdag.

Deze gegevens zijn samengesteld over een lange periode, waardoor er grote afwijkingen kunnen zijn op weekbasis en op jaar basis. Maar ook dan zijn deze data waardevol.

Ons eerste idee

Terug naar ons idee dat we willen gaan uitwerken. Het idee is om puur op deze statistiek iets te bedenken waarbij onder bepaalde omstandigheden op maandag wordt verkocht en op de rest van de dagen wordt gekocht. Aangezien het gemiddelde per dag niet betekent dat je zomaar lukraak kunt kopen of verkopen, moet er dus wel een methode zijn die de kansen vergroot.

Ook weet je dat, gerekend naar het gemiddelde aantal positieve en negatieve dagen, slechts een klein gedeelte van de transacties echt winst oplevert. Toch zou dat over een langere periode betekenen dat er een positief rendement uitkomt.

Maandag: een start op geannualiseerde basis

Met een gemiddeld dagelijks rendement van -0,07% (lager slot) is maandag de enige dag met een negatief rendement. Wat dit nog duidelijker maakt, is het geannualiseerde rendement van -18,4% (negatief).

Dit geeft aan dat als je alleen op maandagen in de markt zou investeren, de kans groot is dat je kapitaal aanzienlijk zou afnemen.

De S&P 500 sluit maandagen 48,8% positief af. Op zich is dit slechts een kleine afwijking van het aantal dagen dat er een positief slot is. Toch is de jaarlijkse daling (geannualiseerd) aanzienlijk, wat aangeeft dat er maandagen zijn met relatief grote verliezen.

Het geannualiseerd rendement is een maatstaf die het gemiddelde rendement over een bepaalde periode (zoals dagelijks, maandelijks, of jaarlijks) vertaalt naar een equivalent rendement over een jaar. Dit geeft beleggers een beter inzicht in de prestaties van een investering over een langere tijdsperiode.

Woensdag: de beste dag

Aan de andere kant is woensdag de sterkste van de week met een gemiddeld rendement van 0,08% en een indrukwekkend geannualiseerd rendement van 19,4%. Met 54% van de handelsdagen positief, biedt deze dag doorgaans de beste kansen voor winst.

Vrijdag: vaak positief, maar minder rendement

Vrijdag mag dan de dag zijn waarop markten het vaakst stijgen (54,6% van de tijd), het gemiddelde rendement blijft op 0,05%, met een geannualiseerd rendement van 13,4%. Dit suggereert dat hoewel er vaak winst is op vrijdag, deze niet per se groot is.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.