Navigation

S&P 500: winstseizoen tot nu toe zwakker dan verwacht - financials - FactSet

Het vierde kwartaal van het S&P 500 $SPX winstseizoen is tot nu toe zwak begonnen. Dit schrijft FactSet. Een lager dan gemiddeld aantal bedrijven rapporteert positieve winstverrassingen en de daadwerkelijke winsten vallen in totaal lager uit dan de schattingen.

Gedurende de komende week zullen 75 S&P 500-bedrijven (inclusief 10 Dow 30-componenten) resultaten rapporteren voor het vierde kwartaal.

Winsten

Deze ondermaatse prestatie ten opzichte van de verwachtingen is voornamelijk toe te schrijven aan bedrijven in de financiële sector. Hierdoor is de totale winst voor de S&P 500 bedrijven lager voor het vierde kwartaal in vergelijking met het einde van vorige week. Het is ook lager ten opzichte van het einde van het kwartaal, wat resulteert in een jaar-op-jaar daling van de winst voor de vierde keer in de afgelopen vijf kwartalen.

Tot nu toe heeft 10% van de bedrijven in de S&P 500 daadwerkelijke resultaten gerapporteerd voor het vierde kwartaal van 2023. Van deze bedrijven heeft 62% een winst per aandeel (WPA) boven de schattingen gerapporteerd.

Dit is onder het vijfjarig gemiddelde van 77% en het tienjarig gemiddelde van 74%. In totaal rapporteren bedrijven winsten die 18,1% onder de schattingen liggen.

De resultaten zijn lager dan het 5-jaars gemiddelde die 8,5% boven de winstramingen van analisten ligt. Het is ook lager dan het 10-jaars gemiddelde waarbij van 6,7% van de resultaten boven de ramingen uitkomen. Historische gemiddelden weerspiegelen de werkelijke resultaten van alle 500 bedrijven, niet de werkelijke resultaten van het percentage bedrijven dat tot op dit moment heeft gerapporteerd.

De samengestelde (combineert daadwerkelijke resultaten van gerapporteerde bedrijven en geschatte resultaten van bedrijven die nog moeten rapporteren) daling van de winst voor het vierde kwartaal is nu 1,7%, vergeleken met een daling van 0,3% vorige week en een groeipercentage van 1,6% aan het einde van het vierde kwartaal (31 december).

Negatieve winstverrassingen van bedrijven in de financiële sector hebben het meest bijgedragen aan de afname van de algehele winst van de index in de afgelopen week en sinds het einde van het kwartaal.

Als -1,7% de daadwerkelijke daling is voor het kwartaal, zou het de vierde keer in de afgelopen vijf kwartalen zijn dat de index een jaar-op-jaar daling in winst rapporteert.

Vijf van de elf sectoren melden (of worden verwacht te melden) jaar-op-jaar winstgroei, met aanvoering van de sectoren Communicatiediensten, Nutsbedrijven, Consumenten Discretionair en Informatietechnologie.

Aan de andere kant melden vijf sectoren een jaar-op-jaar daling in winst, met aanvoering van de sectoren Energie, Materialen, Gezondheidszorg en Financiën. De sector Consumentengoederen meldt momenteel een vlakke jaar-op-jaar winst (0,0%).

Omzet

Wat betreft de omzet heeft 62% van de S&P 500-bedrijven daadwerkelijke omzet boven schattingen gerapporteerd, wat onder het vijfjarig gemiddelde van 68% en onder het tienjarig gemiddelde van 64% ligt. In totaal rapporteren bedrijven een omzet die 0,5% boven de schattingen ligt, wat onder het vijfjarig gemiddelde van 2% en onder het tienjarig gemiddelde van 1,3% ligt.

Het samengestelde groeipercentage van de omzet voor het vierde kwartaal is momenteel 2,9%, vergeleken met een groeipercentage van 2,9% (hetzelfde) vorige week en een groeipercentage van 3,1% aan het einde van het vierde kwartaal (31 december).

Neerwaartse herzieningen van omzetschattingen en negatieve omzetverrassingen voor bedrijven in de sectoren Energie en Financiën hebben het meest bijgedragen aan de daling van groei van de totale omzet voor de index sinds het einde van het kwartaal.

Als 2,9% het daadwerkelijke groeipercentage voor het kwartaal is, zou het wel de 13e opeenvolgende kwartaalgroei van de omzet voor de index (S&P 500 bedrijven) markeren.

Acht sectoren melden (of worden verwacht te melden) jaar-op-jaar groei in omzet, met aanvoering van de sectoren Financiën, Vastgoed, Informatietechnologie en Communicatiediensten. Aan de andere kant melden drie sectoren (of worden verwacht te melden) een jaar-op-jaar daling in omzet, met aanvoering van de sectoren Energie en Materialen.

Vooruitkijkend

Vooruitkijkend verwachten analisten (jaar-op-jaar) een winstgroei van 5,4% voor het eerste kwartaal van 2024 en 10% voor het tweede kwartaal van 2024. Voor het volledige jaar 2024 verwachten analisten (jaar-op-jaar) een winstgroei van 12,2%.

De forward 12-month WPA-ratio is 19,5, wat hoger is dan het vijfjarig gemiddelde (18,9) en hoger dan het tienjarig gemiddelde van 17,6. Het is gelijk aan de forward WPA-ratio van 19,5 die werd genoteerd aan het einde van het vierde kwartaal (31 december).

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.