Navigation

Herhaling: SBM: gewoon sterk - outlook en inkoop aandelen - visie op het aandeel

Herhaling: SBM: gewoon sterk - outlook en inkoop aandelen - visie op het aandeel

[Dit bericht is op donderdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Dit is een update na een eerdere instant view.

SBM Offshore [SBM] $SBMO heeft in de eerste zes maanden van 2024 een hogere omzet en winst behaald dan verwacht en heeft de outlook voor het lopende jaar opwaarts bijgesteld. Daarnaast kondigde het bedrijf een nieuw aandeleninkoopprogramma aan. De sterke financiële resultaten zijn het gevolg van een record orderboek en solide prestaties in de verschillende bedrijfstakken.

Visie op het aandeel

Onze visie op het aandeel SBM Offshore bleef positief, ondanks de gematigde prijsactie op de chart. Wij zien het aandeel als zwaar ondergewaardeerd en hebben daarom onze posities behouden. We zijn in augustus 2024 naar up gegaan op 13 euro.

Het bedrijf heeft laten zien dat het consistent sterke financiële resultaten kan leveren, zoals blijkt uit de significante stijging in zowel omzet als nettowinst in de eerste helft van 2024. De verhoogde EBITDA en omzetverwachtingen onderstrepen het vertrouwen van het management in de verdere groei van het bedrijf.

Strategisch gezien is SBM Offshore uitstekend gepositioneerd om te profiteren van de toenemende vraag naar offshore energieoplossingen. Het record orderboek van 33,7 miljard dollar biedt niet alleen een sterke toekomstige cashflow, maar benadrukt ook de robuuste vraag naar de diensten van SBM Offshore.

De uitbreiding in nieuwe markten, zoals de samenwerking met Woodside voor het Trion-veld in Mexico, en de vooruitgang in duurzame energieprojecten, zoals de joint ventures met Technip Energies en Ocean-Power, tonen de strategische visie en aanpassingsvermogen van het bedrijf.

Daarnaast heeft SBM Offshore een proactieve benadering getoond in het teruggeven van waarde aan aandeelhouders via het aandeleninkoopprogramma ter waarde van 65 miljoen euro. Dit programma, samen met de al lopende aandeleninkoop, laat zien dat het management vertrouwen heeft in de toekomst van het bedrijf en zich inzet om de aandeelhouderswaarde te vergroten.

De positieve financiële resultaten, de strategische initiatieven en de verhoogde outlook versterken onze overtuiging dat SBM Offshore een waardevolle toevoeging aan onze portefeuille is. Ondanks de uitdagingen en risico's die gepaard gaan met de operationele activiteiten en de wereldwijde marktomstandigheden, blijven wij geloven in het groeipotentieel van SBM Offshore.

Met andere woorden: we vinden het aandeel al lange tijd ondergewaardeerd. Wie weet dat deze cijfers ertoe gaan leiden dat het uit zijn tradingrange naar boven uitbreekt.

Sterke punten

  • Hogere omzet en winst: SBM Offshore behaalde een omzet van 1.840 miljoen dollar, wat 23% hoger is dan dezelfde periode vorig jaar, en een nettowinst van 128 miljoen dollar, aanzienlijk hoger dan de 36 miljoen dollar vorig jaar.
  • Verhoogde EBITDA: De EBITDA steeg van 457 miljoen naar 620 miljoen dollar, wat boven de verwachtingen van analisten lag.
  • Record orderboek: Het orderboek bereikte een recordhoogte van 33,7 miljard dollar, wat een sterke toekomstige cashflow garandeert.
  • Aandeleninkoopprogramma: Een nieuw aandeleninkoopprogramma ter waarde van 65 miljoen euro is aangekondigd, naast een reeds lopend programma.
  • Succesvolle projecten: De projecten FPSO Almirante Tamandaré, Alexandre de Gusmão en ONE GUYANA vorderen goed, met verwachte operationele start in 2025.
  • Uitbreiding in Mexico: SBM Offshore heeft een 20-jarig lease- en operate-contract getekend met Woodside voor een FSO om de ontwikkeling van het Trion-veld in Mexico te ondersteunen.
  • Duurzaamheidsinitiatieven: De samenwerking met Technip Energies en Ocean-Power benadrukt de inzet van SBM Offshore voor duurzame energieoplossingen.

Zwakke punten

  • Stijgende nettoschuld: De nettoschuld is gestegen van 6,7 miljard dollar eind 2023 naar 7,1 miljard dollar eind juni 2024.
  • Lagere IFRS-omzet in Turnkey-tak: De IFRS-omzet in de Turnkey-tak daalde met 26% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
  • Afhankelijkheid van olie- en gasprijzen: De financiële prestaties van SBM Offshore blijven gevoelig voor schommelingen in de wereldwijde olie- en gasprijzen.
  • Operationele risico's: De voltooiing en operationele start van grote projecten zoals FPSO Jaguar in 2027 brengen aanzienlijke operationele risico's met zich mee.
  • Complexe regelgeving: Het opereren in meerdere jurisdicties met verschillende regelgeving kan leiden tot compliance risico's en hogere operationele kosten.

Financiële resultaten eerste halfjaar 2024

SBM Offshore boekte in het afgelopen halfjaar een omzet van 1.840 miljoen dollar, een stijging van 23% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De Lease and Operate-tak genereerde 1.178 miljoen dollar, terwijl de Turnkey-tak 662 miljoen dollar bijdroeg aan de totale omzet.

De EBITDA steeg van 457 miljoen naar 620 miljoen dollar, wat ook boven de analistenconsensus van 580 miljoen dollar lag. De nettowinst steeg aanzienlijk van 36 miljoen naar 128 miljoen dollar, wederom beter dan de verwachte 106 miljoen dollar.

De nettoschuld bedroeg eind juni 7,1 miljard dollar, een stijging ten opzichte van 6,7 miljard dollar eind 2023. Het orderboek bereikte een recordhoogte van 33,7 miljard dollar, een stijging van 11% ten opzichte van eind 2023.

Verhoogde outlook

SBM Offshore heeft de outlook voor 2024 verhoogd. De Directional EBITDA verwachting is bijgesteld van ongeveer 1,2 miljard dollar naar ongeveer 1,3 miljard dollar. Daarnaast is de omzetverwachting verhoogd van ongeveer 3,5 miljard dollar naar boven de 3,8 miljard dollar. Dit weerspiegelt het vertrouwen van het management in de voortgang en de toekomstige groeimogelijkheden van het bedrijf.

Toekomstige verwachtingen en strategische initiatieven

SBM Offshore blijft optimistisch over de toekomstige vooruitzichten. Het bedrijf kondigde de bouw en lease van een nieuwe Floating Storage and Offloading (FSO) unit aan voor het Trion veld in Mexico, in samenwerking met Woodside Petróleo Operaciones de México. Bovendien heeft SBM Offshore de bouw van de negende Fast4Ward® Multi-Purpose Floater (MPF) hull besteld om toekomstige projectplanningen te ondersteunen in een krappe toeleveringsketenmarkt.

Het bedrijf zet ook in op duurzame energie, met initiatieven zoals een joint venture met Technip Energies voor Floating Offshore Wind (FOW) en een samenwerking met Ocean-Power voor drijvende energieopwekking met CO2-opslag.

Reactie van de CEO

“Onze teams blijven sterke prestaties leveren en we sloten de periode af met een record orderboek van 33,7 miljard dollar. Als gevolg hiervan verhogen we onze EBITDA outlook voor 2024 van ongeveer 1,2 miljard dollar naar ongeveer 1,3 miljard dollar, en we lanceren vandaag ook een extra aandeleninkoopprogramma ter waarde van 65 miljoen euro,” zei de Noorse topman Øivind Tangen in een toelichting.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.