Navigation

SCE Trends: marktgedrag anders dan theorie - wijst op mogelijke stijging aandelen

Het lijkt erop dat de markt vorige week op bepaalde elementen anders reageerde dan volgens de theorie. Hoewel dit niet noodzakelijkerwijs een "grote verandering" betekent, kan een afwijking tussen theorie en praktijk betekenisvol zijn. Dit was afgelopen week dus het geval.

De aandelenmarkten toonden een stijging ondanks toenemende geopolitieke spanningen en andere onzekerheden. Ook de olieprijs gaf aan dat de markt niet verwacht dat de wereldpolitieke situatie zal escaleren, wat zich zou kunnen vertalen in meer oorlog.

De situatie

Obligatiemarkten vertoonden een stijging, wat leidde tot dalende yields. Dit was een reactie op zowel de Federal Reserve als de steeds gunstiger wordende inflatie-indicatoren. Het waren niet langer de zorgen over de enorme overheidsuitgaven, met name die van de Amerikaanse overheid, die de boventoon voerden. Ondanks de overvloed aan nieuwe obligaties daalden de opbrengsten van staatsleningen. Dit was een opmerkelijke reactie van de markt in vergelijking met wat normaal is volgens het "playbook" en wat zichtbaar was in de afgelopen maanden.

Bedrijfsresultaten zijn gemengd. De meeste voldeden maar net aan de verwachtingen en de vooruitzichten zijn over het algemeen voorzichtig. Toch steeg de aandelenmarkt. Hoewel sommige aandelen in waarde daalden, was er over het algemeen een stijging in de markt.

Stijging tot einde van het jaar

Aangezien de markt dus anders reageert dan voorheen, zou dit kunnen wijzen op een aanhoudende stijging tot het einde van het jaar. Dit is zeker geen garantie, maar gezien het gedrag van de markt vorige week is die kans wel groter geworden.

Dit volgt ook de traditionele seizoenspatronen in aandelen. September is doorgaans de slechtste maand voor de S&P 500. Het midden van oktober is vaak een dieptepunt, waarna herstel plaatsvindt gedurende november en december, als de twee sterkste maanden van het jaar met een gemiddelde stijging van respectievelijk 1,5% en 1,2%.

De statistieken lijken dus gunstig. Het is echter nog niet duidelijk of dit zal resulteren in een langdurige opwaartse trend. Over het algemeen vertoont de S&P 500 een winst van ongeveer 15% in de 12 maanden na de laatste renteverhoging door de Fed. Na de vergadering van vorige week blijft het idee dat de Fed mogelijk de rente nog maximaal met 25 basispunten kan verhogen en daarna zal stoppen. Wel blijft de vraag hoelang de rente hoog zal blijven, wat mogelijk deze statistiek kan beïnvloeden.

Als de economische activiteit afneemt, is de kans groot dat de yields op obligaties zullen dalen. Dat zou gunstig zijn voor aandelen. Hoewel er een overvloed aan nieuwe overheidsleningen op de markt wordt aangeboden, is de kans groot dat beleggers juist veiligheid zoeken door de hoogste rentetarieven van de afgelopen 15 jaar te "locken", wat kan leiden tot een daling van de marktrente. Daar komt bij dat als aandelen de huidige hogere rente gaan zien als het "nieuwe normaal", het negatieve effect afneemt doordat het dus als normaal wordt gezien. Dan zou een daling van yields zelfs een bonus zijn.

Resumerend

Samenvattend, over het algemeen is de kans groot dat er een stijging zal plaatsvinden in de laatste periode van het jaar. We moeten echter rekening houden met veel onzekerheden. Het is ook nog niet duidelijk of dit meteen het begin zal zijn van een langere opwaartse trend.

Gezien de afwijkende reactie van de markt op bepaald nieuws en andere elementen in de afgelopen week, zou dit kunnen betekenen dat er een ander geluid te horen is in de markt. Deze was de laatste tijd negatief en zou dus mogelijk tijdelijk positiever kunnen worden. Tot slot: er zijn geen garanties, maar die zijn er nooit op de financiële markten.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.