Navigation

SCE trends: FOMC en banenrapport belangrijke events

Deze week staan de FOMC-meeting en het banenrapport gepland als belangrijke macro gebeurtenissen voor de markt. De verwachting is dat de Fed de rente ongewijzigd zal laten op woensdag.

De toelichting van Fed-voorzitter Jerome Powell tijdens de persconferentie zal echter van groot belang zijn voor investeerders. Tot nu toe houdt hij vast aan 'higher for longer'.


Nu de inflatie afneemt en de economie mogelijk minder uitbundig kan draaien, is de vraag of Powell minder hawkish zal klinken. En dit blijft de vraag, ook omdat Powell onlangs voor het eerst sprak over de fiscale discipline (of beter gezegd het gebrek daaraan) van de Amerikaanse overheid. Doordat daar de weg zoek is, is de marktrente juist gestegen terwijl inflatie ook is afgenomen.

Met andere woorden: inflatie lijkt bij de huidige bekende trends geen echt probleem meer te zijn. Maar wel de grote uitgifte van nieuwe leningen door de Amerikaanse overheid die een opstuwend effect hebben op de marktrente.

De zoekgeraakte discipline bij de Amerikaanse overheid kan Powell weinig aan doen, tenzij de Fed weer overgaat tot het inkopen van obligaties (QE) of een andere vorm van gecontroleerde markttarieven gaat doorvoeren.

De impact van de huidige hogere rentes zal naar verwachting over ongeveer zes maanden voelbaar zijn en kan leiden tot een economische neergang voordat de Fed begint met het verlagen van de federale rente.

Op vrijdag wordt het banenrapport over oktober vrijgegeven. Wall Street economen voorzien een groei van 175.000 banen na een uitzonderlijke groei van 336.000 banen vorige maand. De verwachting is dat de werkloosheid op 3,8% zal blijven.

Aandelen kenden overigens voor de derde opeenvolgende maand verliezen, terwijl de rendementen op staatsobligaties stegen naar hoogten die sinds 2007 niet gezien zijn.

Zowel de S&P 500 als de Nasdaq kwamen deze week in een correctie-fase terecht. De druk op aandelen zal afnemen als de obligatierentes, die de afgelopen maanden sterk zijn gestegen, beginnen te dalen.

Al met al is het beeld nu dus nog onduidelijk en zetten onze cash nu nog niet aan het werk. Het zou zelfs wenselijk zijn om nog verder te dalen. Dat zal mooie kansen kunnen bieden en alle hete lucht laten weglopen.

Tevens blijft gelden dat als inflatie blijft dalen en vooral de hogere marktrente als normaal wordt ervaren, de kans groter wordt dat er eindelijk weer een echte nieuwe bullmarkt begint. Voor nu is voorzichtigheid troef.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.