Navigation

Herhaling: Shell: gewoonweg sterk - inkoop aandelen - al op up vanaf 15,2 euro - visie

Herhaling: Shell: gewoonweg sterk - inkoop aandelen - al op up vanaf 15,2 euro - visie

[Dit bericht is op donderdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Shell $SHELL heeft indrukwekkende financiële resultaten behaald in het tweede kwartaal van 2024, waarbij de aangepaste winst van 6,3 miljard dollar de verwachtingen van analisten overtrof.

Ondanks een daling van de omzet met 19 procent vergeleken met het eerste kwartaal, was de sterke operationele prestatie van Shell voldoende om een nieuw aandeleninkoopprogramma van 3,5 miljard dollar te starten. De vrije kasstroom (FCF) bedroeg 10,2 miljard dollar, wat aantoont dat Shell goed in staat is om aandeelhouderswaarde te blijven creëren.

Visie op het aandeel

Onze visie op Shell blijft positief, met een aanhoudende bullish houding ten aanzien van het aandeel. We zitten al op en stijging vanaf 15,2 euro vanaf eind 2020.

Shell's strategie om waarde te creëren voor aandeelhouders door middel van aanzienlijke aandeleninkopen en een stabiele dividenduitkering heeft zijn vruchten afgeworpen.

De resultaten van het tweede kwartaal tonen aan dat Shell ondanks marktschommelingen en operationele uitdagingen in staat is om sterke financiële prestaties te leveren.

De voortdurende focus op structurele kostenbesparingen en de groei in de LNG-sector versterken onze overtuiging dat Shell goed gepositioneerd is voor de toekomst. Daarnaast heeft Shell aanzienlijke vooruitgang geboekt in de LNG-sector, een van de snelst groeiende segmenten in de energie-industrie. De acquisitie van Pavilion Energy in Singapore en de investeringen in projecten zoals het ADNOC Ruwais LNG-project in Abu Dhabi en het Manatee backfill project in Trinidad en Tobago versterken Shell's positie als een wereldleider in LNG. Deze strategische stappen dragen bij aan de langetermijnstabiliteit en groei van Shell's kasstroom.

Shell heeft in de eerste helft van 2024 al 0,7 miljard dollar aan structurele kostenbesparingen gerealiseerd, wat bijdraagt aan een totaal van 1,7 miljard dollar sinds 2022. Dit geeft aan dat het bedrijf op schema ligt om zijn doel van 2-3 miljard dollar aan besparingen tegen het einde van 2025 te behalen.

De sterke vrije kasstroom (FCF) van 10,2 miljard dollar in het tweede kwartaal bevestigt Shell's vermogen om duurzame aandeelhouderswaarde te creëren. Dit wordt verder ondersteund door de aankondiging van een nieuw aandeleninkoopprogramma van 3,5 miljard dollar, wat het vertrouwen van het management in de toekomst van het bedrijf onderstreept. Deze aandeleninkoop is een voortzetting van Shell's strategie om kapitaal terug te geven aan aandeelhouders, een belangrijk onderdeel van hun kapitaalallocatiebeleid.

Hoewel er uitdagingen blijven, zoals de lagere olieprijzen en de daling in omzet, heeft Shell aangetoond veerkrachtig te zijn en in staat om zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden. De aanhoudende investeringen in zowel traditionele als vernieuwende energieprojecten tonen Shell's inzet voor een gebalanceerde en duurzame toekomst.

Al met al blijft onze visie op Shell sterk positief. We hebben vertrouwen in Shell's strategie en de capaciteit van het bedrijf om aandeelhouderswaarde te blijven leveren, wat onze bullish positie op het aandeel bevestigt.

Sterke punten

  • Aangepaste winst: De aangepaste winst van 6,3 miljard dollar overtrof de analistenverwachtingen van 5,9 miljard dollar.
  • Aandeleninkoop: Start van een nieuw aandeleninkoopprogramma van 3,5 miljard dollar, te voltooien tegen de resultaten van het derde kwartaal.
  • Vrije kasstroom (FCF): De vrije kasstroom bedroeg 10,2 miljard dollar, wat een sterke operationele kasstroom aantoont ondanks een omzetdaling.
  • Structurele kostenbesparingen: Shell heeft in de eerste helft van 2024 0,7 miljard dollar aan structurele kostenbesparingen gerealiseerd, met een totaal van 1,7 miljard dollar sinds 2022.

Zwakke punten

  • Daling in omzet: De omzet daalde met 19 procent ten opzichte van het eerste kwartaal, voornamelijk door lagere LNG-handel en raffinagemarges, en een zwakkere olieprijs.
  • Impairment kosten: Shell moest een afschrijving van 2 miljard dollar doen in de biofuels- en raffinagesectoren.
  • Lagere marges en volumes: De lagere prijzen en volumes in verschillende segmenten hebben de winstgevendheid enigszins beïnvloed.

Financiële vooruitzichten

Shell heeft zijn vooruitzichten voor 2024 bevestigd, met een ongewijzigde verwachting voor de cash capex van 22 tot 25 miljard dollar. De vooruitzichten voor de productie in het derde kwartaal laten een lichte daling zien vanwege gepland onderhoud, maar de algemene verwachting blijft positief met een focus op structurele kostenbesparingen en verdere groei in de LNG-sector.

Citaten van de leiding

Wael Sawan, CEO van Shell, verklaarde: "Shell leverde wederom een sterk kwartaal met operationele en financiële resultaten. We hebben onze leidende LNG-portfolio verder versterkt en aanzienlijke vooruitgang geboekt met onze financiële doelen, waaronder 1,7 miljard dollar aan structurele kostenbesparingen sinds 2022. Vandaag hebben we ook een nieuw aandeleninkoopprogramma van 3,5 miljard dollar aangekondigd voor de komende drie maanden. We blijven aantonen dat we meer waarde leveren met minder uitstoot."

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.