Navigation

Shell: trading update op zich niet verrassend - visie

Shell: trading update op zich niet verrassend - visie

Shell $SHELL rapporteerde vanochtend in een update gegevens die min of meer werden verwacht. De koers ligt iets lager. Daarbij duwt het aandeel tegen een lange weerstand aan. Terwijl de koers iets lager ligt, zien we geen reden om onze positieve visie te wijzigen.


Het bedrijf is financieel gezond en heeft ruimte om aandeelhouders op verschillende manieren te belonen, met dividend en de inkoop van eigen aandelen.

Tevens is de visie van het bedrijf op de overgang naar groene energie realistisch: het zal tijd kosten en fossiele brandstoffen zijn nog steeds nodig om de wereld niet te laten stilvallen.

Op het gebied van olie sluiten we een upside dit jaar vanuit India niet uit. De vraag naar olie on India bereikt namelijk nieuwe records, zo werd gemeld door Bloomberg.

Resumerend

Al met al vinden we de update geen echte verrassing en blijven we duidelijk positief over de trend op de lange termijn. We beschouwen Shell ook als een geschikt aandeel voor pensioenbeleggingen.

Enige achtergrond bij de update

Het bedrijf meldde dat de winst uit gas trading is gestegen in het afgelopen kwartaal, maar dit werd gedeeltelijk tenietgedaan door zwakte in de chemische sector.

Het bedrijf meldde ook dat het tot wel 4,5 miljard dollar aan afschrijvingen verwacht voor het afgelopen kwartaal, deels als gevolg van activa gekoppeld aan het raffinage- en chemiecentrum in Singapore, waarvan wordt gezegd dat het te koop staat.

Shell voorziet een aanzienlijke stijging van de winst uit gas trading in het vierde kwartaal van 2023, grotendeels door seizoensverschuivingen op de markt. De verwachte productie voor de geïntegreerde gasdivisie is tussen 880 en 920 duizend vaten olie-equivalent per dag (kboe/d). De winst in de upstream business wordt geschat tussen 1.830 en 1.930 kboe/d.

Het bedrijf voorspelt een winst van 200 miljoen dollar uit joint venture-operaties in de upstream divisie, maar dit wordt tenietgedaan door afschrijvingen op exploratieputten.

De chemische en productendivisie zou naar verwachting een aangepast verlies hebben voor het kwartaal, voornamelijk door lagere handel in chemicaliën en producten vergeleken met het vorige kwartaal.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.