Navigation

Sif: met update - weinig reden tot optimisme - visie op het aandeel

Sif: met update - weinig reden tot optimisme - visie op het aandeel

Sif $SIF heeft zijn resultaten voor het eerste kwartaal van 2024 bekendgemaakt, waarbij het bedrijf een stabiele maar uitdagende prestatie liet zien. De operationele hoogtepunten omvatten de productie van monopiles en overgangsstukken voor offshore windprojecten zoals Dogger Bank C.

De uitbreiding van de fabriek ligt op schema, met de start gepland over twee maanden. Hoewel de cijfers enige zorgen baren, met name het gestegen ziekteverzuim en de lagere productiecijfers, blijft het bedrijf zelf optimistisch over de toekomst.

Onze visie op het aandeel

We zijn momenteel niet positief over het aandeel Sif zoals eerder aangegeven. Het bedrijf opereert in een uitdagende sector met veel onzekerheden en afzeggingen.

De update toont aan dat Sif moeite heeft om zijn productievolumes te handhaven en de winstgevendheid te verbeteren. Dit wijst op een tempering van de verwachtingen.

De orderportefeuille is weliswaar goed gevuld, maar met de kans van afzeggingen, en de operationele uitdagingen blijven groot. Het hoge ziekteverzuim, de daling van de productievolumes en de verminderde EBITDA zijn zorgwekkende signalen.

Hoewel er potentieel is voor herstel op de lange termijn, is het risico op korte termijn te groot. Daarom blijven we voorlopig weg van het aandeel totdat er duidelijkere tekenen van verbetering zijn. We zien dus ook een nieuwe winstwaarschuwing in de toekomst.

Sterke punten

  • Veiligheidsprestaties: Geen grote ongevallen met verzuim in het eerste kwartaal van 2024, wat de focus op veiligheid benadrukt.
  • Cashpositie: De kaspositie aan het einde van Q1 2024 was €140,7 miljoen, wat een verbetering is ten opzichte van €131,4 miljoen eind 2023.

Zwakke punten

  • Lagere productie: De productie daalde van 48 Kton in Q1 2023 naar 42 Kton in Q1 2024.
  • Lagere EBITDA: De aangepaste EBITDA daalde met 25,9% van €10,8 miljoen in Q1 2023 naar €8,0 miljoen in Q1 2024.
  • Hoge ziektelast: Het ziekteverzuim steeg naar 8,6% in vergelijking met 7,2% in Q1 2023, wat de efficiëntie negatief beïnvloedt.
  • Kans afzeggingen: De kans is aanwezig dat het orderboek onder druk komt te staan door minder orders en afzeggingen.
  • Orderboek onder druk: Een daling van 20% in het orderboek, wat toekomstige groei en winstgevendheid in gevaar brengt.
  • Verhoogde kostenstructuur: Hogere kosten in combinatie met lagere productievolumes drukken de winstgevendheid.

Samenvatting van de resultaten

Sif Group rapporteerde een bijdrage van €33,6 miljoen in het eerste kwartaal van 2024, iets lager dan de €34,0 miljoen in hetzelfde kwartaal van 2023. De productie bereikte 42 Kton, een daling ten opzichte van de 48 Kton in Q1 2023. De aangepaste EBITDA kwam uit op €8,0 miljoen, een daling van 25,9% ten opzichte van de €10,8 miljoen in Q1 2023. De kaspositie verbeterde met €140,7 miljoen aan het einde van Q1 2024, vergeleken met €131,4 miljoen eind 2023.

Outlook en verwachtingen

Het bedrijf verwacht voor het volledige jaar 2024 een aangepaste EBITDA van ongeveer €35 miljoen, ondanks de lagere productievolumes. Het orderboek is stevig gevuld tot 2026, en verdere toevoegingen worden verwacht in de loop van 2024, aldus SIF zelf. De uitbreiding van de fabriek verloopt volgens schema, met de eerste testproductieruns gepland voor eind juli 2024 en volledige operationele capaciteit vanaf januari 2025.

Toekomstige verwachtingen in begeleiding van management

Fred van Beers, CEO van Sif Group, benadrukte de focus op veiligheid en de uitdagingen met betrekking tot het ziekteverzuim. Hij gaf aan dat de uitbreiding van de fabriek op schema ligt en dat het bedrijf optimistisch is over het behalen van de EBITDA-doelstellingen voor 2025 en 2026.

Conclusie

Hoewel Sif Group positieve stappen zet met een sterk (doch onzeker volgens ons) orderboek en een solide kaspositie, zien we momenteel te veel onzekerheden en operationele uitdagingen om een positieve aanbeveling te doen.

Het aandeel blijft onder druk staan door lagere productievolumes en dalende winstgevendheid. Beleggers zouden voorzichtig moeten blijven en wachten op duidelijke tekenen van herstel voordat ze een positie in het aandeel overwegen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.