Navigation

Skanska: Zweedse bouwer somber- aandelen vastgoed korte termijn twijfelachtig

De Zweedse bouwer Skanska meldde dinsdag dat het in het vierde kwartaal van 2023 een afwaarderingslast van 2 miljard Zweedse kronen ($195 miljoen) heeft genomen vanwege zwakte op de vastgoedmarkt.

In veel sectoren zit de vastgoedmarkt in een zware neergang. Hogere bouwkosten, regelgeving en de rente die de afgelopen anderhalf jaar gestaag is gestegen, hebben voor aanzienlijke uitdagingen gezorgd.

De rente daalt weer, maar de vastgoedmarkt in westerse landen is nog lang niet hersteld. Ook de mededeling van Skanska wijst erop dat er nog aanzienlijke tegenvallers kunnen komen.

De bouwmarkt, de huizenbouw, verhuurders en vastgoedbeheerders zijn allemaal met elkaar verbonden. Dus blijven we, met een paar uitzonderingen daargelaten, voorzichtig over vastgoedgerelateerde bedrijven.

Skanska rapporteerde in het derde kwartaal winstcijfers die veel lager waren dan de marktverwachtingen, omdat zwakke vastgoedmarkten hun tol eisten in de vorm van waardevermindering van activa en afwaarderingen van goodwill. Dat werd dinsdag al bekend gemaakt.

De grootste bouwer in de Nordic-regio neemt een last in zijn divisies voor commerciële vastgoedontwikkeling, residentiële ontwikkeling en investeringsvastgoed.

Bovendien werd de verwachte meerwaarde van de commerciële vastgoedontwikkelingsportefeuille met 1,6 miljard Zweedse kronen verminderd, zo meldde het bedrijf.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Gerelateerd

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.