Navigation

Slot Europa: en weer een record - Adyen sterk - verbreding aankopen sectoren

Slot Europa: en weer een record - Adyen sterk - verbreding aankopen sectoren

De Europese beurzen hebben vandaag een sterke performance neergezet. In Amsterdam werd zelfs een grote plus gemanifesteerd, mede veroorzaakt door de rally in het aandeel Adyen, wat onderdeel uitmaakt van de AEX. Ondertussen blijft de S&P 500 lonken naar de 5.000 grens.

Adyen kwam voorbeurs met cijfers. Deze waren beter dan verwacht. Er was een herstel van marges zichtbaar en een betere omzet. Doordat er nogal wat shortposities, dus verkoopposities, in het aandeel lagen, zagen we vervolgens dat het aandeel naar boven knalde. De stijging van Adyen heeft ertoe geleid dat de verliezen van vorig jaar bij het aandeel voor een gedeelte zijn goedgemaakt. Het aandeel is eigenlijk teruggekeerd naar een zone waar het ook voor de grote daling van vorig jaar lag. Of het aandeel nu nog verder gaat stijgen is de vraag. Wij blijven enigszins terughoudend vanwege de hoge waardering.

Terwijl in Amsterdam de recordrally werd voortgezet en de 840 is overstegen, waar we het eerder over hebben gehad als eerste doel, deden ook de andere Europese beurzen het aardig goed.

Slechte bedrijfsresultaten of winstwaarschuwingen werden gerelativeerd. De chipgerelateerde sector profiteerde van de resultaten van Arm Holdings die op woensdag na de beurssluiting in Wall Street bekend werden gemaakt. Uit die cijfers blijkt dat er nieuwe revolutionaire chips aankomen voor de automotive industrie waar deze chip-aandelen van profiteerden.

Ook viel het op in de cijfers van Arm Holdings dat de chipontwerpen voor kunstmatige intelligentie in een nieuwe fase terechtkomen, wat weer goed is voor bedrijven als ASML, omdat deze geavanceerde AI-chips worden gemaakt op de wafelsteppers van ASML.

Opvallend was dat in Frankrijk Kering, het luxebedrijf, slechter dan verwachte cijfers presenteerde. Althans, de vooruitzichten vielen wat tegen, maar het aandeel liet desondanks een aanzienlijke stijging zien.

In Duitsland kwam Siemens met cijfers en die toonden wederom aan dat dit een heel sterk bedrijf is. We voorzien meer koerswinst voor het aandeel.

Sprekend over de Franse beurs, naast dat chipgerelateerde waarden het goed deden, kon ook de koers van Stellantis weer verder stijgen. Dit is gunstig voor het in Nederland genoteerde Exor. Dit aandeel is het beleggingsfonds van de familie Angelli en heeft ondermeer een belang in Stellantis, maar ook in Ferrari en bijvoorbeeld Philips. Tevens heeft het een belang in Iveco, dat morgen met de resultaten komt. Het aandeel Exor wordt positief beoordeeld.

Wall Street opende enigszins verdeeld, maar dat had weinig effect op de Europese beurzen. Wall Street wacht op de veiling van maar liefst 25 miljard aan Amerikaans schatkistpapier met een looptijd van 30 jaar, nadat op woensdag de veiling van tienjarig papier goed verliep. Als de veiling van het dertigjarig papier vanavond ook goed verloopt, wordt verwacht dat Wall Street verder zal stijgen.

Op obligatiemarkten was het beeld enigszins verdeeld, maar de ondertoon was redelijk, mede dankzij de veiling op woensdag van tienjarig Amerikaans staatspapier.

De dollar werd iets zwakker in Europa, zij het beperkt. Olie wist juist fors te stijgen, wat een signaal is dat het rond een bodem ligt. De goudprijs beweegt zijwaarts.

Op cryptomarkten verbetert de stemming steeds verder. Dit wijst erop dat de markt weinig vrees meer heeft voor eventueel extra aanbod uit Grayscale. Niet alleen stijgt Bitcoin, maar ook een aantal altcoins delen vandaag relatief sterk in de stijging.

Eén van de munten die mogelijk veelbelovend is en misschien ondergewaardeerd is, is HAPI, dat actief is op het gebied van cybersecurity gerelateerd aan blockchain. De munt doet nu nog weinig en dat biedt misschien juist een kans.

Resumerend. We gaan waarschijnlijk een hele mooie beursweek krijgen bij aandelen, mits morgen geen calamiteiten plaatsvinden. De toon in de markt kan vriendelijk genoemd worden.

Daarbij zien we langzamerhand dat de markt eventueel slechtere bedrijfsresultaten in meer conjunctuurgevoelige sectoren heeft verdisconteerd. Wat wij vooral een goed teken vinden, is dat naast de technologie ook andere sectoren nu stijgen. Niet alleen de luxe sector, maar bijvoorbeeld ook de staal- en aluminiumsector, die cyclisch is met morgen de cijfers van Aperam. Vandaag kwam ArcelorMittal met cijfers waar ook gunstig op werd gereageerd.

Dit betekent dat de trend van de beurzen momenteel nog steeds opwaarts is, met een verbreding van interesse van kopers in meer sectoren. Er kan dan wel worden gewaarschuwd dat veel aandelen duur zijn, maar zolang er geen reden is om te verkopen stijgt de handel rustig door.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.