Navigation

Slot Europa: Amsterdam koploper - stemming blijft goed

Slot Europa: Amsterdam koploper - stemming blijft goed

De Europese beurzen hebben wederom een redelijke dag achter de rug, hoewel de meeste indices vandaag dicht bij huis bleven. De AEX wist echter weer verder te klimmen.

Er waren een aantal hoogvliegers vandaag, waaronder ASMI en Besi die sterk klommen door positieve brokerrapporten. Voor de chipsector geldt dat de vooruitzichten sterk blijven en ondanks dat deze aandelen al fors zijn gestegen, zien we dat de gelden van beleggers nog steeds hun weg vinden naar deze sector.

De positieve brokerviews die binnenkwamen, kwamen onder meer van Bank of America, wat de koersdoelen voor ASML, ASMI en Besi heeft verhoogd.

In Amsterdam en Brussel kon in de loop van de dag ook Aperam klimmen. Het begon lager en ging daarna toch weer naar boven. Dit is een teken dat cyclische waarden mogelijkerwijs een dieptepunt hebben bereikt of zelfs aan het passeren zijn.

Ook Adyen was weer beter, maar zoals gezegd, daar blijven wij voorzichtig over na de rally.

De buitenlandse beurzen in Europa, qua indices, die bleven wat dichter bij huis. Maar in Parijs was Hermes heel sterk met een winst van 5% na de resultaten. Tevens konden we concluderen dat op de Duitse beurs het beeld enigszins verdeeld bleef.

Op de Amerikaanse beurs, onder meer omdat de herzieningen van de consumentenprijsindex, de CPI, meevielen, zien we dat de stemming vriendelijk is. De indices tonen wel beperkte bewegingen met de S&P 500 die het is gelukt de grens van 5.000 te passeren. Ook hier is zichtbaar dat vooral de technologie-gerelateerde waarden stijgen.

De marktrente is ondertussen wel iets opgelopen, maar de markten lijken dit te accepteren in de aanloop naar nieuwe inflatiedata in Amerika. Het tien-jaars Amerikaans papier toont nu een effectief rendement van bijna 4,18%.

De dollar beweegt zijwaarts in Europa. De olieprijs is weer hoger en goud doet een stapje terug.

Bij crypto was het een feest, want Bitcoin lijkt verder naar boven uit te breken. De altcoins blijven relatief nog achter. Wij verwachten echter dat er volgende week, als Bitcoin het goed blijft doen, een spurt in altcoins komt.

De stemming op de cryptomarkt was de laatste tijd al vriendelijk, ondanks dat de kans aanwezig is dat er verkopen komen uit Grayscale.

De sterke ondertoon gaat zich nu mogelijkerwijs reflecteren in een verdere rally. Terugkomend op altcoins. Die stijgen over het algemeen 1,4 tot 1,6 keer sneller dan Bitcoin. Dit zou kunnen inhouden als Bitcoin de huidige tendentie weet voor te zetten dat altcoins aardig wat hebben in te halen.

Tevens rekenen we erop dat in de mining-sector er een aantal aandelen zullen zijn die sterk verder kunnen stijgen. Zo kwam CleanSpark donderdag nabeurs met sterke cijfers. Dat is overigens ook één van de aandelen waar we bullish op zijn in de sector, samen met Riot. De cijfers van Cleanspark waren beter dan verwacht, waardoor er ruimte is aan de bovenkant. Maar denk ook aan een MicroStrategy wat een groot belang heeft in Bitcoin.

Resumerend, een mooie week in Amsterdam, een vriendelijke week op andere beurzen, waarbij de kapitaalmarktrente toch wat is opgelopen, maar daar trekken markten zich weinig van aan.

De markten zijn misschien in zogenaamd overhyped territorium. Maar zolang beleggers geen reden hebben om te verkopen zien we dat de koersstijgingen doorgaan. Ook bij een correctie, mocht die plaatsvinden, blijft de trend ons inziens opwaarts.

Met andere woorden, de vooruitzichten blijven overal goed, tenzij er grote verstoringen komen. Mochten die niet komen, dan blijft de markt zich verheugen op een lagere rente in de toekomst.

De kans dat bedrijfsresultaten verder gaan herstellen ergens in de komende kwartalen is ook goed, waardoor niet alleen technologie nu wordt gekocht, maar mogelijk ook meer wordt gekeken naar cyclische waarden en andere sectoren.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.