Navigation

Slot Europa: dag van uitrusten - op weg naar CPI en resultaten - Bitcoin ijzersterk

Slot Europa: dag van uitrusten - op weg naar CPI en resultaten - Bitcoin ijzersterk

Met beperkte impulsen uit Azië en nadat de S&P 500 index op vrijdag die voor het eerst boven de 5000 punten sloot op Wall Street openden de Europese beurzen verdeeld. Daar kwam in de loop van de dag weinig verandering in hoewel Brussel en Milaan wel mooie plussen lieten zien van afgerond 1% op de indices. De BEL-20 profiteerde van de rally in KBC en was één van de betere beurzen in Europa.

Wall Street opende verdeeld en gaf geen impuls. Hierdoor hebben de meeste Europese beurzen een "rustdag" genomen in een week met nog steeds veel bedrijfsresultaten en macro-economisch nieuws. Deze, met de consumentenprijzen (CPI) van dinsdag in de VS voor de boeg, gaan het beeld bepalen.

Bij ASMI stapt CEO Benjamin Loh op en wordt vervangen door Chief Technology Officer Hichem M'Saad. Hoewel een wisseling van de wacht normaal met argwaan wordt bekeken, kan het in dit geval positief zijn, omdat men zich wellicht nog meer op technologische vooruitgang wil gaan richten.

Een opvallende stijger was ondermeer Just Eat, vanwege een positief rapport over de sector van Deutsche Bank. Ook Alfen deed het sterk, nadat Goldman Sachs een groter belang in het aandeel had genomen. Op de lokale markt blonk Vivoryon uit.

In Duitsland steeg Siemens Energy fors na een bullish rapport van Barclays. In Parijs herstelde L'Oréal van de dip van vorige week op de cijfers. Beide aandelen zouden wij niks mee doen.

Naast Amsterdam was er dus ook een onduidelijk tot verdeeld beeld te zien op ander Europese beurzen en in New York, maar wel hoger.

Op de valutamarkten was er weinig activiteit, waarbij de dollar iets sterker werd. De obligatiemarkten noteren fractioneel hoger (lagere rente). Morgen worden de consumentenprijzen vrijgegeven in Amerika, die mogelijkerwijs invloed kunnen hebben. Over het algemeen wordt geen verstoring van de opwaartse trend verwacht door deze data.

De olieprijs wacht af na recent herstel. De goudprijs moet een stapje terugdoen en verkopers blijven aanwezig bij elke rally. Goud zal waarschijnlijk wachten op een echte stijging totdat de rente daadwerkelijk wordt verlaagd. Ook gaat het geld momenteel naar Bitcoin.

Op de cryptomarkt was het rustig in Europa (totdat de Amerikanen wakker werden) na een aanzienlijke rally op vrijdag. Er was selectieve vraag naar bepaalde altcoins. De stemming in de crypto is nog steeds positief te noemen, en de Amerikanen gingen weer kopen waardoor Bitcoin de stijging voortzet en flirt met de 50.000 dollar grens. Bernstein kwam met een bullish rapport over Bitcoin wat een extra push gaf.

Altcoins deden het deze maandag relatief rustig aan gezien de rally in Bitcoin. Wel trokken ook deze munten aan in de Amerikaanse sessie en er was vraag naar Stacks dat gecorreleerd wordt aan Bitcoin (zie eerdere berichten).

Bij een verdere stijging van Bitcoin zouden er ook wel eens veel grotere winsten zichtbaar kunnen worden bij altcoins. We blijven zoeken naar nieuwe kansen bij altcoins, met de aantekening dat crypto geen intrinsieke waarde heeft en de meeste ook weer zullen dalen na een rally.

Al met al kunnen we stellen dat de financiële markten vandaag rustig waren, maar de toon blijft goed. Bitcoin is niet meer te stopen, dat mag ook gezegd worden. Het blijft echter belangrijk om de rente en geopolitieke ontwikkelingen in de gaten te houden die echter vooralsnog geen invloed hebben.

Ook lijkt de markt mogelijk wat overhyped te zijn, maar zolang beleggers geen reden hebben om te verkopen blijven aandelen (en Bitcoin) stijgen. Er blijft ook veel optimisme in de chip-gerelateerde sector, wat doorduwt naar andere technologiegerelateerde waarden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.