Navigation

Slot Europa: off-day door CPI - chips zwak - Bitcoin lager

Slot Europa: off-day door CPI - chips zwak - Bitcoin lager

De Europese beurzen hadden vandaag een slechte dag. De markten openden al voorzichtig, waarbij de koers van ASML bij de opening fors daalde mogelijk op een winstwaarschuwing van het Duitse bedrijf Siltronic of door een zogenaamde fat finger trade.

Hoewel de correlatie met Siltronic te klein is herstelde ASML gedurende de dag niet en zagen ook andere chip-aandelen dalingen in Europa.

Later op de dag werden de consumenten-prijsindex-gegevens (CPI) in Amerika bekend gemaakt die teleurstellend werden ontvangen. Hoewel de gegevens misschien iets hoger waren dan verwacht, was dit al voorspeld door eerdere gegevens van de Adobe Price Index. Deze gaf aan dat de consumentenprijzen (CPI) in de Verenigde Staten meer dan verwacht zou kunnen stijgen.

De kapitaalmarktrente steeg als gevolg hiervan (CPI) en Wall Street daalde door deze nieuwe ontwikkelingen. Europa moest ook terrein prijsgeven, vooral de AEX was zwak. Rheinmetall steeg op de Duitse beurs, maar kon de algehele index niet in het groen houden. In Parijs steeg Michelin fors na de cijfers en de aankondiging van een aandeleninkoop. Dit kan ook een positieve hint voor Continental zijn.

Wall Street opende lager. Bij het sluiten van Europa zien we een verlies van 1,1% voor de Dow Jones, 1,2% voor de S&P 500 en 1,1% voor de Nasdaq, wat wellicht aangeeft dat de markten tijdelijk tegen een muur zijn gelopen.

De onderliggende trend blijft positief, met mogelijk een betere economie in het vooruitzicht. Handelaren verwachten echter ook dat een renteverlaging in juni in plaats van mei zal plaatsvinden door de Fed. Dit moet verwerkt worden. De consumenten-prijs-index kan dus gezien worden als een excuus voor handelaren om winst te nemen.

Misschien is dit wel goed, omdat aandelen ook flink zijn opgelopen. Hoe lang deze dip duurt is nu nog lastig te zeggen. Het kan even aanhouden, maar ook morgen voorbij zijn als de markt weer inziet dat de economie een ondersteunende factor blijft voor bedrijfsresultaten. Een dip geeft weer mooie nieuwe kansen binnen bepaalde fondsen, wat überhaupt nog steeds de vraag is (deze dip) of deze zal plaatsvinden. Dit gezien de stroom aan gelden richting aandelen die steeds weer de bodem steunen bij zelfs kleinere dalingen.

Obligaties dalen, waardoor het effectieve rendement toeneemt. De dollar is sterker geworden en de olieprijzen stijgen. Goud is zwak omdat het vooral afhankelijk is van renteverlagingen door centrale banken (een "echte renteverlaging") .

De cryptomarkt reageerde eerst niet op de stijgende kapitaalmarktrente, maar momenteel daalt Bitcoin met meer dan 2%. Het sentiment blijft echter positief. Dit kan een tijdelijke correctie (van misschien maar één dag) zijn en de onderliggende trend voor Bitcoin blijft naar verwachting opwaarts.

Resumerend, misschien is het wel gunstig om een paar dagen rust te hebben en koersen te zien dalen om betere instapmomenten te vinden. In ieder geval, de data vormt een excuus voor markten om te corrigeren terwijl de onderliggende trend positief blijft. De rente wordt later verlaagd, maar de economie draait beter dan verwacht wat gunstig is voor bedrijfsresultaten.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.