Navigation

Slot Europa: vrijdag 16 februari - PPI VS - Europa relatief sterk

Slot Europa: vrijdag 16 februari - PPI VS - Europa relatief sterk

De Europese beurzen hebben vandaag een beter dan verwachte prestatie laten zien. Dit nadat de producentenprijzen in Amerika hoger uitvielen dan verwacht. Terwijl Amerika enigszins terugdeinsde, bleef de technologiesector steun bieden in het begin van de sessie, maar in Amerika liep ook deze terug in tweede instantie hoewel beperkt.

Met aanstaande maandag New York gesloten vanwege Presidents Day was de prestatie van de AEX mede te danken aan winsten van chipgerelateerde bedrijven na de positieve berichten van Applied Materials. Ook aandelen in cyclische sectoren, zoals ArcelorMittal en Aperam deden het weer goed. We zien langzaam maar zeker wat meer interesse ontstaan in cyclische sectoren. ABN AMRO deed het ook goed en nog steeds goedkoop. De auto-aandelen waren in Europa enigszins verdeeld, maar over het algemeen verbetert de stemming ook daar.

We moeten echter wel rekening houden met de mogelijkheid dat de rente blijft stijgen op de korte termijn, wat op een gegeven moment invloed kan hebben op de markt. Vooralsnog lijkt de markt zich daar weinig van aan te trekken.

Ook moeten we alert blijven op mogelijk toenemende spanningen in het Midden-Oosten, nu Nasrallah van Hezbollah heeft aangegeven de strijd met Israël te willen laten escaleren.

Ondanks de toenemende onzekerheid blijft de algemene trend naar boven intact. We kijken nu vooral van macro-data naar macro-data om de richting van de markt te bepalen, waarbij selectieve vraag de markt blijft ondersteunen. Dit kan ook leiden tot flauwe dagen naast de vaste dagen.

De financiële markten hadden vandaag ook weer te maken met een sterkere dollar, een verdeelde olieprijs en een onzekere goudprijs.

De kapitaalmarktrente is zoals gezegd gestegen, ook in Europa, en blijft een belangrijk punt van aandacht.

De cryptomarkten zijn verdeeld tot hoger, waarbij Coinbase een sterke stijging laat zien na positieve cijfers gesteund door rente-inkomsten. Op de langere termijn is het echter de vraag of de rentebaten zullen afnemen als de inflatie afneemt en de Federal Reserve de rente versoepelt. Voor nu is het feest bij het aandeel.

Al met al was het een relatief positieve dag voor Europa, waarbij de markten elk negatief punt negeerden en verder stegen. Volgende week zijn we benieuwd naar de cijfers van Nvidia op woensdag, terwijl Wall Street maandag gesloten is.

We blijven optimistisch over de onderliggende trend en blijven op zoek naar selectieve kansen. Echter, we moeten ook voorbereid zijn op een mogelijke correctie als de rente blijft stijgen. We gaan volgende week zien hoe de markt reageert op het onduidelijke beeld rondom de rente in Amerika.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.