Navigation

Slot Europa: dinsdag 20 februari - AEX zwak in Europa - chips - INTC - Philips - Ahold - Fed

Slot Europa: dinsdag 20 februari - AEX zwak in Europa - chips - INTC - Philips - Ahold - Fed

De Europese beurzen toonde vandaag overwegend lagere noteringen, hoewel de Franse beurs redelijk bleef liggen door de winst in Air Liquide. De andere markten in Europa hadden van een wait-and-see-mood, dit ook in aanloop naar de cijfers van NVIDIA die morgen nabeurs worden vrijgegeven.

En ondertussen zijn de markten wel degelijk op hun hoede voor wat de Fed gaat doen. Dit omdat een groeiende groep economen een renteverlaging steeds later ziet, of zelfs niet uitsluit (hoewel deze groep in de minderheid is) dat de Fed vanwege de sterke economie nog een keer de rente zou kunnen verhogen.

Amsterdam was zwak doordat de chipaandelen inleverden. Wat dat betreft, NVIDIA in de VS is ook lager. In de media kwam echter een positief rapport uit over de verkorte levertijden voor AI-chips, die nog steeds het tekort niet kunnen opvullen. Dit heeft nog geen effect, mede in afwachting van de cijfers.

Intel is juist 1% hoger omdat de media meldt dat het inderdaad in de race is voor 10 miljard aan overheidssubsidie. Morgen houdt Intel haar Global Foundry Day.

Prosus doet ook een stap terug nadat de renteverlaging in China nog geen enthousiasme heeft gebracht over Chinese aandelen. Staal en aluminium tonen zich ook van hun mindere kant, terwijl Ahold sympathiseerde met de cijfers van Walmart. Toch is de vergelijking niet echt te maken. In de VS kwam Medtronic met sterke cijfers. Dat is geen aanleiding om bullish te worden op Philips.

De Amerikaanse beurs werkt ook niet mee, want die opende overwegend lager en noteert nog steeds in de min, waarbij Home Depot haar cijfers negatief werden ontvangen en de cijfers van Walmart juist tot een rally in het aandeel leidde. Technologie is zwak.

Op de Europese beurzen zagen we tevens dat Argenx winst liet zien door de kans van positief nieuws uit de Verenigde Staten. Daarnaast hadden we op de Duitse beurs te maken met overwegend een verdeeld beeld. Bayer bleef goed liggen na de aankondiging van een dividendverlaging met 95%. Het kan zijn dat alle "rotzooi" al in de koers zit.

Onlangs zijn de defensie-aandelen fors gestegen en de verwachting blijft dat deze de koersstijging blijven voortzetten. Dat geldt niet alleen voor Rheinmetall, maar bijvoorbeeld ook voor Hensoldt, waar we het vaker over hebben gehad. Vandaag deden deze aandelen het rustig aan.

Op de obligatiemarkten kunnen we constateren dat de kapitaalmarktrente mild is gedaald. Toch heerst hier nog steeds enige spanning, nu de economische data in Amerika veel beter dan verwacht zijn.

Op de valutamarkten kunnen we zien dat de dollar zwakker is geworden. Tevens is olie iets lager en de goudprijs noteert op dit moment juist hoger.

Op de cryptomarkten is het beeld verdeeld, hoewel de Bitcoin redelijk blijft liggen zijn de altcoins juist lager gaan noteren. Onlangs is er een hype ontstaan rondom zogenaamde AI-crypto. Deze worden juist overbodig zoals uitgelegd in een artikel en podcast en de kansen liggen juist bij crypto die als "toeleverancier" een toegevoegde waarde kunnen krijgen bij AI.

All in all zagen we vandaag opnieuw selectieve vraag bij aandelen, maar daarnaast meer verkoopdruk en altcoins in crypto zwak. Tegelijkertijd blijft de markt op zijn hoede voor de renteontwikkelingen. Morgen nabeurs komt Nvidia en dat zal dan het beeld ook mede gaan bepalen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.