Navigation

Slot Europa: donderdag 22 februari - Besi en NVDA laten opgelopen rente vergeten

Slot Europa: donderdag 22 februari - Besi en NVDA laten opgelopen rente vergeten

De Europese beurzen werden vandaag gedragen door de chipgerelateerde waarden. In Amsterdam wist Besi een sterke stijging in te zetten, waarbij het aandeel nu aan de dure kant is, maar beleggers blijven blijkbaar kopen op de lange termijn voor uitzichten.

"Er wordt niet gekeken naar fundamentals, maar vooral belegd door de 'tweede kolonne' die ook een graantje wil meepikken." Dat was vandaag de uitspraak van een bevriende Amerikaanse trader tegen ons.

Gisteren nabeurs, kwam Nvidia met cijfers en dat was grootste aanjager om de weg naar boven te vinden. De Europese beurzen zijn uiteindelijk de dag hoger afgegaan, waarbij we kunnen constateren dat de markten voor een groot gedeelte dus weer worden gedragen door techgerelateerde bedrijven.

Niet alleen Amsterdam deed het sterk. Er waren ook duidelijke winsten zichtbaar in Duitsland. Het aandeel Mercedes-Benz, wat ook nog eens 3 miljard eigen aandelen gaat inkopen, kwam met cijfers en wist 5% te winnen.

Morgen wordt ook weer een "Duitse dag", omdat het Basf en Hensoldt met cijfers komen. Hensoldt is actief in de defensiehoek en mogelijkerwijs een nieuwe bevestiging dat defensie in een opwaartse trend zit. Dat bleek ook vandaag uit de cijfers van BAE Systems (Groot-Brittannië). Hoewel de koers dan niet direct sterk reageerde, want het was al opgelopen, blijkt dat de vooruitzichten zonnig blijven voor het bedrijf.

Op de obligatiemarkten blijft de rente een issue, want het 10-jarige Amerikaans papier toont onderhand een yield van 4,31% en de Duitse 10-jarige rente ligt bijna op 2,44%, nadat de ECB aangaf dat er voorlopig geen reden is om de rente te verlagen.

De economische data vandaag in Europa, waaronder de inkoopindexmanagersindexen, die waren wel beter dan verwacht op het serviceniveau.

Verondersteld mag worden dat economische data in Europa wijzen op een afkoeling in Duitsland, waardoor de ECB uiteindelijk toch overstag kan gaan.

Aan het einde van de middag kwam er milde vraag naar obligaties waardoor de yields weer iets verbeterde (stijging koersen obligaties).

De dollar, die noteert iets zwakker voor de zoveelste achtereenvolgende dag. Olie is iets hoger en de goudprijs beweegt op dit moment zijwaarts.

Crypto staat nog steeds onder druk voor de tweede achtereenvolgende dag hoewel deze afneemt in de Amerikaanse sessie. De daling in de cryptomarkt wordt overigens niet gezien als een omkerende trend, maar hoe groot de dip gaat worden is ook moeilijk te zeggen. We verwachten echter dat binnenkort de uptrend weer wordt voortgezet.

Pantera kwam met een bullish rapport over crypto en ziet een nieuwe bull market ontstaan, terwijl er een rapport uitkwam van onderzoekers van de ECB (Europese Unie), die blijven suggereren dat Bitcoin een bubbel is en niks waard.

All in all werd de handel gedragen door de chipgerelateerde waarden. De cijfers van Nvidia, die beter waren dan verwacht, hebben een verdere spurt naar voren gebracht. Hoewel de markten misschien te nauw gedragen worden door te weinig aandelen, zien we nog steeds dat de appetijt van beleggers blijft aanhouden en dat de instroom van gelden naar technologie doorgaat.

Dit terwijl de rente ook blijft stijgen en dat blijft wel iets wat we in de gaten blijven houden. Desalniettemin zijn de cijfers van Nvidia inderdaad reden om mogelijkerwijs zelfs nog een verdere melt-up te zien, voordat de handel ook weer gaat kijken naar andere factoren.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.