Navigation

SMIC China: nu groter in omzet dan GlobalFoundries en United Microelectronics

SMIC China: nu groter in omzet dan GlobalFoundries en United Microelectronics

De omzet van SMIC in Q1 2024 bedroeg $1,75 miljard, een stijging van 19,7% op jaarbasis, hoewel de nettowinst daalde vanwege hoge kapitaaluitgaven en de kosten die gepaard gaan met het opschalen van de productie.

De groei van het bedrijf weerspiegelt de bredere ambities van China om zelfvoorzienendheid in halfgeleiders te bereiken, een belangrijk doel van het "Made in China 2025" initiatief, dat streeft naar een zelfvoorzieningsgraad van 70% in halfgeleiders tegen 2025.

Voor het eerst heeft SMIC zowel GlobalFoundries als United Microelectronics Corporation (UMC) in omzet overtroffen, wat SMIC de derde grootste chipfabriek ter wereld maakt, na Taiwan’s TSMC en Zuid-Korea’s Samsung.

Deze snelle groei benadrukt China’s strategische inspanningen om zijn afhankelijkheid van buitenlandse halfgeleidertechnologie te verminderen. SMIC’s opkomst is grotendeels te danken aan aanzienlijke overheidssteun, waaronder lokale subsidies voor infrastructuurontwikkeling en onderzoek. In Shanghai zijn bijvoorbeeld 16 van de 191 grote door de overheid ondersteunde projecten gerelateerd aan de halfgeleiderindustrie, wat het belang van deze sector aantoont.

Ondanks Amerikaanse sancties die de toegang tot geavanceerde technologieën beperken, zoals EUV-litografiemachines die nodig zijn voor de productie van geavanceerde chips, heeft SMIC kunnen innoveren met oudere technologieën. Dit heeft de productie van "quasi-7nm" chips mogelijk gemaakt, die essentieel zijn voor verschillende toepassingen, waaronder AI, smartphones en IoT-apparaten.

Deze ontwikkelingen geven aan dat China aanzienlijke vooruitgang boekt in zijn streven naar een robuuste, onafhankelijke halfgeleiderindustrie die kan concurreren met wereldleiders, ondanks voortdurende geopolitieke uitdagingen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.